Ο EastMed θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την ανάγκη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει εάν η ελληνική πλευρά είναι τελικά διατεθειμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς το ζήτημα της έρευνας υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο iEnergeia.gr παρά το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς – η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει σχετικές ανακοινώσεις- μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει έρευνες. Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρίας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων Άρης Στεφάτος σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων μίλησε για ενδιαφέρον εταιρειών στο upstream ωστόσο δεν υπάρχουν εξελίξεις στο κομμάτι των ερευνών.
Τα δεδομένα αλλάζουν με την ανάδειξη του αγωγού EastMed να έρχεται στο προσκήνιο, με σκοπό να μεταφέρει κοιτάσματα από το Ισραήλ, όμως δεν αρκούν μόνο αυτά και θα έπρεπε όπως τονίζουν αναλυτές να αναζητηθούν συνεργασίες και με την Αίγυπτο. Μάλιστα, επισημαίνουν πως είναι εφικτός στόχος η ολοκλήρωσή του το 2025. Βέβαια σε μεγάλο βαθμό καθοριστικός παράγοντας είναι οι τιμές. Σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια.
Όμως, η χώρα μας έχει τις δυνατότητες και αν είχαν προχωρήσει οι έρευνες θα μπορούσαμε να μιλάμε για έναν αγωγό που να ξεκινά από την Ελλάδα και να καταλήγει στην Ευρώπη. Αυτό επισημαίνουν άνθρωποι με γνώση επί των εξελίξεων στο τομέα των ερευνών.
Σε ότι αφορά τις έρευνες μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποχώρηση της Total πλέον μένει να φανεί τι θα γίνει από τα ΕΛΠΕ και την ExxonMobil. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε 2-3 χρόνια οι γεωτρήσεις στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαν μέχρι τέλος του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές μελέτες και στις αρχές του 2025 να ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις. Το ίδιο ισχύει και με τα Ιωάννινα, όπου θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει οι έρευνες, όμως καταγράφονται καθυστερήσεις.