Παράλληλα με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ πράσινης ενέργειας στο 1 GW με απώτερο στόχο τα 2GW έως το 2025, προγραμματίζει ο όμιλος αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε δυο εξαγορές έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η νέα εταιρική ταυτότητα και το λογότυπο της HELLENiQ ENERGY, παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι ο μετασχηματισμός του Ομίλου στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και την εγχώρια επιχειρηματικότητα που διακρίνεται από ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Παπαθανασίου σημείωσε ότι το σχέδιο μετεξέλιξης και μετάβασης στη νέα εποχή της ενέργειας αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία, την οποία θα αξιοποιήσει η HELLENiQ ENERGY.
Oι προκλήσεις και οι στόχοι του Vision 2025
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιαμισιής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, έως την πανδημία και την οξεία ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα.
Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του Vision 2025, δηλαδή του οδικού χάρτη του μετασχηματισμού του Ομίλου που επισφραγίστηκε με την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας.
Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030 από ένα «νούμερο στο κοστολόγιο» αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, η λέξη «Πετρέλαια» απαλείφεται από την εταιρική ταυτότητα, σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού που παραπέμπει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με αυξημένη έμφαση στις «πράσινες» πηγές ενέργειας.
Το «HELLENiQ» παραπέμπει στο ελληνικό «διαβατήριο» του Ομίλου αλλά και στο εξωστρεφές προφίλ του, ενώ το λογοπαίγνιο με το iQ «φωτογραφίζει» την στροφή στην καινοτομία και τις έξυπνες λύσεις σε όλα τα πεδία όπου δραστηριοποιείται.
Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε ότι η φετινή οικονομική χρήση θα είναι «αντικειμενικά καλή» και δήλωσε ότι ο όμιλος είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Όπως είπε, η «HELLENiQ ENERGY» επιδιώκει να συνεχίσει την πολύ καλή της πορεία και να αποτελεί εταιρεία πρότυπο στην Ελλάδα οδηγώντας τις εξελίξεις και συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, είναι εξίσου σημαντικό να προσαρμόσει και τις παραδοσιακές της δραστηριότητες σε ένα νέο περιβάλλον και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της ασφάλειας εφοδιασμού, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε. Οι στόχοι μας για την ουσιαστική μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι, ώστε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ευχαριστώ όλους εκείνους που πίστεψαν και συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι και ειδικά τους μετόχους, τα στελέχη και το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά και τους πελάτες και συνεργάτες μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητάς μας. Η πορεία δεν θα είναι πάντα εύκολη, αλλά ο στόχος πρέπει να παραμείνει σταθερός. Με υπευθυνότητα και όρεξη για δημιουργία, αλλά και με τη νέα ανανεωμένη εταιρική εικόνα που μας προσφέρει μια καινούργια οπτική, τροφοδοτούμε με ενέργεια το αύριο που όλοι αξίζουμε».
Προβληματισμός για τα μέτρα της Κομισιόν
Στο μεταξύ, υπέρ των εθνικών λύσεων που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ενεργειακής αγοράς κάθε χώρας τάσσεται ο επικεφαλής της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης. Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόταση της Κομισιόν για τη φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των ομίλων ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων. Όπως είπε ο όμιλος στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα επιστρέψει ένα μέρος των κερδών «που προέρχονται από την ελληνική αγορά», με στοχευμένα και κοινωνικά κριτήρια.
Υποστήριξε επίσης ότι είναι λάθος η φιλοσοφία του μέτρου, που προβλέπει την φορολόγηση των αυξημένων φετινών κερδών σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021 γιατί με αυτόν τον τρόπο η σύγκριση του 2022 γίνεται με χρήσεις που επηρεάστηκαν δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο 2020-2021 η κατανάλωση πετρελαιοειδών βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο όμιλος «έγραψε» ζημίες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη βάση της πρότασης της Κομισιόν φορολογούνται όχι μόνο κέρδη που δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά αλλά από τρίτες χώρες, αλλά και από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως π.χ. τα πετροχημικά, συμπληρώνοντας ότι όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση, τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια που δεν είναι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και επένδυσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.