Στo πλαίσιo των σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε αποκλειστικά με τον Δημοσθένη Φλώρο, Senior Energy Economist στο CER – Centro Europa Ricerche της Ρώμης.
Ο κ. Φλώρος είναι Έλληνας ομογενής στην Ιταλία και είναι πολύ γνωστός οικονομολόγος. Είναι εξειδικευμένος στα ενεργειακά θέματα και έχει γράψει βιβλία επί του θέματος.
Το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 έχει δύο ερμηνείες δηλώνει ο κ. Φλώρος. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι οι Ρώσοι να χτύπησαν τους δικούς τους αγωγούς για να μπορέσουν να ανεβάσουν τις τιμές του αερίου, για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συγχρόνως να ανεβάσουν την οικονομική πίεση στις Ευρωπαϊκές χώρες.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Αντίστοιχα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ χτύπησε τους αγωγούς για να μπορέσει να σπάσει την ενεργειακή και εμπορική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των Ευρωπαϊκών χωρών, αφού τις τελευταίες εβδομάδες Γερμανοί βιομήχανοι και πολιτικοί του Bundestag είχαν ζητήσει πράσινο φως όσον αφορά το Nord Stream 2».
«Σίγουρα ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερο αέριο από την Αμερική, το οποίο κοστίζει ακριβότερα από το Ρωσικό αέριο, και αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή βιομηχανία» υπογραμμίζει ο κ. Φλώρος.
Για την Ελλάδα σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία χρησιμοποιεί λιγότερο αέριο σε σχέση με Ιταλία και Γερμανία» τόνισε ο οικονομολόγος. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εισάγει αέριο από τη Ρωσία, αλλά μιλάμε για 1-2 δις κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ όταν μιλάμε για την Ιταλία μιλάμε για 76 δισ κυβικά μέτρα το χρόνο, και όσον αφορά τη Γερμανία μιλάμε για 85-90 δισ. κυβικά και παραπάνω συνέχισε.
Σίγουρα η Ελλάδα έχει μικρότερο πρόβλημα (σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες), και συγχρόνως έχει αρχίσει και αγοράζει το λεγόμενο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Αμερική. Αλλά αυτό πάει να πει πως και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώνει ακριβότερα το αέριο πρόσθεσε ο κ. Φλώρος.
Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα για την οικονομία της Ελλάδα. Συγχρόνως, η Ελλάδα αρχίζει και χρησιμοποιεί κάρβουνο, αλλά αυτό είναι ένα βήμα πίσω, όχι ένα βήμα μπροστά, αν ο στόχος είναι το green deal της Ευρώπης, μέχρι το 2050 που έχουμε πεί. Αυτό βέβαια δεν είναι ένα πρόβλημα που ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ολοκλήρωσε ο οικονομολόγος