Μία πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι είναι όπως είχε αναφέρει το Reuters ένα ανώτατο όριο στα 220 ευρώ/MWh με λιγότερο αυστηρούς όρους για την ενεργοποίησή του. Μάλιστα χώρες που διαφωνούσαν εξαρχής με την ιδέα ενός πλαφόν, γιατί όπως ισχυρίζονταν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο έθεταν ασφαλιστικές δικλείδες όπως την αυτόματη αναστολή του ανώτατου ορίου τιμών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα, εάν η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξηθεί.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας ανέφεραν στο iEnergeia.gr πως η ελληνική πλευρά δεν δέχεται ένα πλαφόν στα 220 ευρώ, αλλά μόνο ένα πλαφόν στα 150 -200 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Μάλιστα τόνιζαν πως χώρες, όπως η Γερμανία, διεκδικούν να μην υπάρξει μια ενιαία συμφωνία, αλλά να ακολουθηθεί η λογική της σαλαμοποίησης των μέτρων που θα συνδέονται με το πλαφόν.
«Αν και η ΕΕ μπόρεσε να αντέξει τον εκβιασμό της Ρωσίας και έλαβε μέτρα για να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την προσφορά, όμως χρειάζονται περισσότερα»» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε ότι αυτός ο χειμώνας είναι εξασφαλισμένος, αλλά τον επόμενο χρόνο αναμένεται έλλειψη έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η έλλειψη μπορεί να ξεπεραστεί με την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επισημάνσεις της προέδρου της Ε.Ε. έγιναν την ίδια μέρα που ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε για την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Ο ΔΟΕ προειδοποιεί ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πιο δύσκολη δοκιμασία για την Ευρώπη, επειδή οι ρωσικές προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα είναι περιορισμένες, ιδιαίτερα εάν η κινεζική ζήτηση για LNG ανακάμψει. Η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε ταχεία έγκριση των μέτρων που πρότεινε η Ε.Ε. νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου και της κοινής προμήθειας αερίου. Δήλωσε ακόμη πως η ΕΕ βρίσκεται στο δρόμο της για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%. Σημείωσε ότι ο στόχος της κάλυψης των ευρωπαϊκών αποθηκών φυσικού αερίου στο 90% μέχρι τις αρχές του χειμώνα έχει επιτευχθεί και ξεπεραστεί.