Το θέμα παραπέμπεται για την επόμενη τακτική Σύνοδο Υπουργών που είναι προγραμματισμένη την επόμενη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου χωρίς πάντως να αποκλείεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεθαύριο Πέμπτη. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον ληφθούν κάποιες αποφάσεις σε κορυφαίο επίπεδο, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα κληθεί να τις οριστικοποιήσει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στα τεχνικά ζητήματα που συνδέονται με το πλαφόν, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια λύση όχι με ομοφωνία αλλά με πλειοψηφία. «Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
H χθεσινή συνεδρίαση έληξε χωρίς αποτέλεσμα στο μείζον ζήτημα του ύψους του πλαφόν με την Τσεχική προεδρία να έχει παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση για 200 ευρώ/MWh.
Η «μάχη» της ελληνικής πλευράς
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών ήταν έντονες με την Ελλάδα και τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις επιτυγχάνοντας να διαμορφωθεί μια πρόταση, που τελικά υποστηρίχτηκε συνολικά 15 χώρες σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η υιοθέτηση δυναμικού πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs. Παράλληλα δε θα υπάρχει και ο μηχανισμός αναστολής του πλαφόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο αυτό σκέλος της πρότασης- προερχόμενης από την ελληνική πλευρά, συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, όταν αυτό θα έχει ενεργοποιηθεί τότε θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση που και αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν τότε θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει μηχανισμό με ανώτατο όριο τιμών στα 275 ευρώ/MWh και ενεργοποίηση του εφόσον οι τιμές βρίσκονται σε τόσο υψηλά επίπεδα για δέκα συνεχόμενες ημέρες.
Η πρόταση αυτή κρίθηκε μη ρεαλιστική και η τσεχική προεδρεία το προηγούμενο διάστημα επανήλθε με συμβιβαστική πρόταση στα 220 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες πίεζαν για να υπάρξει ένα πλαφόν χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόταση των 220 ευρώ της τσεχικής προεδρίας, με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, να έχει ταχθεί δημόσια υπέρ μίας ανώτατης τιμής στα 150 – 200 ευρώ.
Χθες και μετά από ισχυρή πίεση των χωρών που είναι υπέρ του πλαφόν μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα παρουσίασε νέα πρόταση με τιμή πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh χωρίς πάντως να κλείσει το ζήτημα.
Σκρέκας: Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο Έλληνας Ενεργειακός υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας δήλωσε την Τρίτη, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες τους από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών.
«Όλοι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια KadriSimson.
Πάντως, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η Γαλλία θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική στις τελικές διαπραγματεύσεις. Αρχικά υποστήριξε ένα ανώτατο όριο τιμών, αλλά την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε ανησυχία για τον πιθανό αντίκτυπό του στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες χωρών της ΕΕ.