Αυτό γνωστοποιήθηκε στην συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννη Τρουπή.
Υπενθυμίζεται ότι η Μεγαλόπολη θα ενισχύεται με διακριτό τρόπο από τις υπόλοιπες περιοχές του προγράμματος.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του επιμελητηρίου στην εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
«Έχουμε προετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις που θα ωφελήσουν άμεσα και με αποτελεσματικό τρόπο την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της Μεγαλόπολης και των περιοχών που εντάσσονται στο εδαφικό σχέδιο της απολιγνιτοποίησης» τόνισε ο κ. Τρουπής και σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ο σχεδιασμός του προγράμματος αυτού να γίνει το συντομότερο πράξη.
Ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα έχει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης και δήλωσε ότι οι προτάσεις του Επιμελητηρίου θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου δηλώνει ότι το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης επιχειρεί να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μοντέλο της χώρας. Όμως, ιδίως για την Αρκαδία, όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες του σχεδίου αυτού, δηλαδή, το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης, η πρόκληση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς περισσότερα από 60 χρόνια η οικονομία της περιοχής της Μεγαλόπολης στηριζόταν στη «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικά της Αρκαδίας διαμορφώνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό από τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, χωρίς ωστόσο το παραγόμενο προϊόν να διαχέεται αντίστοιχα στην Περιφέρεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, το πλήγμα στην Αρκαδία από την απολιγνιτοποίηση θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ερημοποίησης.
Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης διαθέτει χρηματοδοτικούς πόρους για την ουσιαστική προσέλκυση των επενδύσεων στην περιοχή της Αρκαδίας, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε σχέση με το παρελθόν, δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περίοδο επιχειρηματικής ανάπτυξης, μετασχηματισμού και εκσυγχρονισμού της τοπικής οικονομίας.