Την έλλειψη αποτελεσματικού πολεοδομικού σχεδιασμού και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων επισημαίνει ο εξορυκτικός κλάδος, με στελέχη του να υπογραμμίζουν πως ο λιγνίτης παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να δίνει θετικά αποτελέσματα και πως θα πρέπει οι εξορυκτικές δραστηριότητες να διαφυλαχθούν μετά την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού.
«Ανεξάρτητα από το ποιο μονοπάτι απανθρακοποίησης ακολουθούμε, θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών—και αυτές θα αλλάξουν τον κλάδο όπως τον ξέρουμε» τόνιζε πριν λίγες ημέρες ο Διευθυντής του EIT RawMaterials Hub - Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας και ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Πασπαλιάρης, στο 7ο Ελληνικό Κοινοτικό Διάλογο για τις Oρυκτές Πρώτες Ύλες.
Εκτιμούσε μάλιστα πως «τα σχέδια της Ευρώπης για παραγωγή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και οι φιλόδοξοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή θα απαιτήσουν σημαντικά αυξημένες ποσότητες ορυκτών πρώτων υλών, ενώ είναι εμφανές το κενό εφοδιασμού που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την εξασφάλιση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Τα νέα έργα βιώσιμης εξόρυξης απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Οι πρώτες ύλες θα βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και της ανάπτυξης της οικονομίας καθώς περνάμε από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στα ηλεκτρικά οχήματα που βασίζονται σε μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου και στην παραγωγή υδρογόνου».
Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) έκανε λόγο για καθυστέρηση στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για έλλειψη αποτελεσματικού πολεοδομικού σχεδιασμού, για την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας, την έλλειψη έμπειρου προσωπικού και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων.