Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι 'Ισκαρ έως την πόλη Νις της Σερβίας. Τα 62 χλμ. θα είναι στη βουλγαρική επικράτεια. Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή. Η γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».
Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας - Σερβίας είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που προσφέρει στην περιοχή νέες ευκαιρίες για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια των προμηθειών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ από την πόλη Κοστινμπρόντ της δυτικής Βουλγαρίας, όπου παρευρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην έναρξη της κατασκευής του έργου.
Ο Ράντεφ δήλωσε επίσης ότι αυτό είναι «ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής. Αυτό το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη - και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και ασφαλούς εφοδιασμού. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή ενέργεια».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί απόδειξη της βούλησης των δύο χωρών να οικοδομήσουν μαζί ένα όραμα για το κοινό τους ευρωπαϊκό μέλλον που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και υποστήριξη, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και τις νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με όσα είπε, η επιτυχία της Σερβίας να διατηρήσει και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, έγινε επιτυχία για τη Βουλγαρία, χάρη στον διασυνδετήριο αγωγό, γιατί αποκτά ευρύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται ακόμα ότι ο πρόεδρος Ράντεφ, τόνισε επιπλέον την αξιοπιστία της χώρας του ως χώρα διέλευσης, υπογραμμίζοτας: «Ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν είχαμε διακόψει ξαφνικά όλες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, συνεχίσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη Σερβία».
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας τόνισε ότι οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου στην περιοχή ανοίγουν ευκαιρίες, αποτελούν σύμβολο του δυναμικού της περιοχής για μελλοντική ανάπτυξη. Σημαίνουν ασφάλεια, συνεργασία, διαφοροποίηση, τον δρόμο και το κλειδί για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό περιβάλλον που ευημερεί στην περιοχή.