Αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσμα των διεργασιών στην Ευρώπη και του πολέμου στην Ουκρανία. Με την Ελλάδα να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το σύνολο των διεργασιών είχε φυσικά αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΔΕΣΦΑ, δεδομένων των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε πτώση της βιομηχανικής ζήτησης. Αυτή η εικόνα σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά και την πτώση των τιμών θα αλλάξει και θα επανέλθει η ζήτηση στα προηγούμενα επίπεδα. Ειδικά σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή το επόμενο διάστημα θα μπουν στο σύστημα νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με άλλο συντελεστή απόδοσης. Η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στη χώρα μας ουσιαστικό ρόλο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Ελλάδα, εξαιτίας και της Ρεβυθούσας έχει μετατραπεί σε χώρα που εξάγει γεγονός που έχει στρέψει τα βλέμματα της Αιγύπτου, η οποία έχει αρκετές υποδομές στο τομέα των υδρογονανθράκων. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου. Πλέον, όπως αναφέρουν αναλυτές το όραμα της Αιγύπτου είναι να βρει νέες αγορές και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα, ως μια transit χώρα. Άρα μια συμμαχία σε αυτό τον τομέα θα έχει θετικά αποτελέσματα και για τους καταναλωτές, καθώς θα συνεισφέρει στην πτώση των τιμών.
«Βλέπουμε οι ροές να αντιστρέφονται από τον βορρά προς νότο στην αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσαν χαρακτηριστικά αναλυτές μιλώντας στο iEnergeia.gr, εξηγώντας πως η Ευρώπη αποτελούσε πύλη εισόδου για το ρωσικό φυσικό αέριο κάτι που θέλει να αλλάξει η Ε.Ε. και σε αυτό το σχέδιο έχει βρει σύμμαχο την Αίγυπτο η οποία έχει σχέδια για υδρογόνο και για επενδύσεις στις ΑΠΕ, με την ενέργεια που θα παράγεται να έρχεται στην Ευρώπη. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.