Την άλλη βδομάδα αναμένεται να εγκαινιαστεί ο αγωγός του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, παρέχοντας στην περιοχή τη δυνατότητα πρόσβασης στο αέριο. Το έργο προϋπολογισμού 167 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024 και με βάση το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2023-2032 θα αποτελείται από 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τα οποία:
- 93,4 χλμ./αγωγό 30” ΥΠ ξεκινούν από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)
- 29,8 χλμ./ αγωγό 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς
- 3,4 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρου Σκύδρας
- 9,1 χλμ./ αγωγό 10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδέας
- 21,3 χλμ./ αγωγό 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτούμενων συνοδών εγκαταστάσεων και βανοστασίων για την ορθή λειτουργία του έργου, καθώς και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.
Συμβατός για τη μεταφορά υδρογόνου
Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ στόχος είναι αυτός ο αγωγός όπως και όλες οι δομές να είναι συμβατές για τη μεταφορά υδρογόνου και βιομεθανίου. Όπως αναφέρουν χρειάζεται ρυθμιστικό πλαίσιο και το ίδιο ισχύει για την εκμετάλλευση του βιομεθανίου. Να σημειωθεί πως πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να καταθέσει νομοσχέδιο για το βιομεθάνιο, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νέο ΕΣΕΚ.