Στο πλαίσιο αυτό προχωράνε επενδύσεις σε υποδομές για εισαγωγή LNG και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διερευνούν νέες ευκαιρίες για από κοινού αγορές φυσικού αερίου. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που ζητούν να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν διεργασίες, με την Αίγυπτο βέβαια να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα τους σε φορτία, πολλά εκ των οποίων μεταφέρονται προς τη Ρεβυθούσα.
Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και γι’ αυτό το λόγο ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε Market Test με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας που αφορά τη Ρεβυθούσα, αλλά και τα FSRU. Όπως αναφέρουν πηγές του ΔΕΣΦΑ υπάρχουν χώρες όπως η Μολδαβία, η Ουγγαρία η Αυστρία και η Βουλγαρία που ως ένα μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τη Ρωσία με την Ελλάδα να θέλει να καλύψει το κενό και να γίνει πύλη αναφοράς για το φυσικό αέριο. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα θα διοργανωθεί ένα workshop με συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ με σκοπό το επόμενο διάστημα να οργανωθούν ομάδες εργασίας στις χώρες των Βαλκανίων. Στόχος με άλλα λόγια να συμβασιοποιηθεί όλη αυτή η αύξηση της δυναμικότητας.
Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο μείωσης της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που ρόλο διαδραμάτισαν οι υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι οι αποθήκες φυσικού αερίου παραμένουν γεμάτες στην Ε.Ε. Όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να έχει προειδοποιήσει για το κενό προσφοράς τον επόμενο χειμώνα 60 δις. κ.μ. φυσικού αερίου τα οποία αντιστοιχούν στο 15% της βασικής ζήτησης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Επιπλέον, μόνο δυσάρεστη μπορεί να χαρακτηριστεί η αρνητική εξέλιξη με το διαγωνισμό της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας.