Η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub TTF διαμορφώθηκε χθες στα 28,79 ευρώ/MWh με πτώση 4,5% σε σχέση με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.
Το ύψος της τιμής είναι κοντά στην τιμή που είχε διαμορφωθεί αφού είχε ξεσπάσει η κρίση και ειδικότερα τον Νοέμβριο του 2021.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκαλεί αισιοδοξία για το τι έρχεται στο άμεσο διάστημα, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η πτώση όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα επιταχυνθεί.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει και ότι οι τιμές πλέον θα εξομαλυνθούν και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, καθώς οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλό βαθμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επίσημοι φορείς όπως η ΙΕΑ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς τις προβλέψεις τους καθώς εκτιμούν ότι η πτώση της τιμής του αερίου είναι επισφαλής και εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων όπως η ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, οι καιρικές συνθήκες αλλά και η πλήρης διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου όπως είναι ήδη γνωστό έχει συμβάλει ο ήπιος χειμώνας που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και τη διατήρηση των αποθηκών της Ευρώπης σε υψηλά επίπεδα αποθεματοποίησης, της τάξης του 65% ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022 (37%) αλλά και συγκριτικά με τον μέσο όρο της πενταετίας 2016 – 2020 που άγγιξε το 43%.
Ωστόσο, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διατηρήσει το μέτρο της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% και μετά τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με την πενταετία 2017 – 2021, τότε το αποθηκευμένο φυσικό αέριο μπορεί να υποχωρήσει αισθητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διακύμανση των τιμών, την επάρκεια εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά θα διαμορφωθεί σε περίπου 50 ευρώ/MWh στο τέλος του χειμώνα 2023 – 2024, πέντε φορές χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου 2022, αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις τιμές προ κρίσης.
Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα το βέβαιο είναι ότι οι τιμές TTF έχουν επανέλθει στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 2021.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κινείται το τελευταίο διάστημα γύρω στα 100-110 ευρώ/MWh και για σήμερα Τρίτη 23 Μαίου έχει διαμορφωθεί στα 101,13 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν στο 26,56%. Πολύ υψηλή είναι και η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα με ποσοστό 43,38%, αλλά και των εισαγωγών που έφθασαν στο 21,59%. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν σε ποσοστό 4,41% ενώ σχεδόν μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο 0,16%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει στα υψηλά της Ευρώπης με μόνη ακριβότερη την αγορά της Ιταλίας στα 108,77 ευρώ/MWh, ενώ στη Βουλγαρία η τιμή έχει διαμορφωθείς τα 94,29 ευρώ/MWh. Στη Γερμανία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 72,79 ευρώ/MWh στη Γαλλία στα 73,07ευρώ/MWh και στην Ισπανία στα 83,78 ευρώ/MWh