Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το πλαίσιο για τη διασφάλιση ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Η ζήτηση για σπάνιες γαίες και άλλες πρώτες ύλες υψηλής οικονομικής σημασίας αναμένεται να αυξηθεί εκτιμά η Ε.Ε. Οι κρίσιμες πρώτες ύλες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πράσινη μετάβαση και στην αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με το νόμο περί Κρίσιμων Πρώτων Υλών το Νοέμβριο. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει σκοπό να καταστήσει την ΕΕ πιο ανταγωνιστική και κυρίαρχη. Στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής. Η νομοθεσία θα δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα και ένα πιο σταθερό και ασφαλές επιχειρηματικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων εξόρυξης και ανακύκλωσης, με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης.
Να σημειωθεί πως στις διαπραγματεύσεις που έγιναν αναδείχθηκε η σημασία της διασφάλισης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών με αντικείμενο τις κρίσιμες πρώτες ύλες, προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο εφοδιασμός της ΕΕ, με οφέλη για όλες τις πλευρές. Έγινε επίσης προσπάθεια να εξασφαλιστούν δράσεις που θα κάνουν πιο εφικτές τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες με μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, κατάρτιση και αναβάθμιση για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξασφαλίστηκε η θέσπιση στόχων κυκλικότητας για την προώθηση της εξόρυξης πιο στρατηγικών πρώτων υλών από τα απόβλητα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας Συνέδριο RawMat 2023 είχε προαναγγείλει τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο τροποποιήσεων των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα. Είχε αναφερθεί και στις προωθούμενες δράσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν τρεις άξονες προτεραιοτήτων: έρευνα - προσέλκυση επενδυτών - επιτάχυνση στην αδειοδοτική διαδικασία.