To 2023 δεν θα μοιάζει με το 2022 για τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών διυλιστηρίων. Ένας από τους λόγους έχει να κάνει και με την αποτίμηση των αποθεμάτων τους, η οποία δεν θα στηρίξει τα μικτά κέρδη με ανάλογο τρόπο όπως το 2022.
Τα διυλιστήρια μας αποτιμούν τα αποθέματα τους στη χαμηλότερη μεταξύ της αξίας κτήσης τους και της καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας τους. Η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία εκτιμάται με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αποθεμάτων. Και οι τρέχουσες τιμές πώλησης κινήθηκαν σταθεροποιητικά, ενώ στο προσεχές διάστημα μάλλον θα αποκλιμακωθούν.
Προς νέα πτώση των τιμών πετρελαίου
Παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να πιθανολογούν υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η παγκόσμια αγορά έχει και πάλι πλημμυρίσει από ένα πλεόνασμα προσφοράς. Άλλωστε διαψεύδονται οι προβλέψεις περί αισθητής ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και οι φόβοι για εκτόξευσή τους εξαιτίας του νέου αραβοϊσραηλινού πολέμου.
Αναλυτές αμφιβάλλουν για το πόσο πιστά θα εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ την ίδια στιγμή που η παραγωγή αμερικανικού αργού έχει φτάσει στα 13,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σημειώνοντας νέο επίπεδο-ρεκόρ.
Tο διεθνές καρτέλ πετρελαίου αντιμετωπίζει μια κίνηση εξισορρόπησης της προσφοράς από τις άλλες χώρες και ιδιαιτέρως από τις αμερικανικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται άμεσα για το ύψος των τιμών του «μαύρου χρυσού». Αυτό που είναι εμφανές είναι πως όσο εξωθεί ανοδικά τις τιμές ο ΟΠΕΚ μειώνοντας την παραγωγή, τόσο οι αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου αντιδρούν αυξάνοντας την προσφορά.
Σε ό,τι αφορά το νέο έτος, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για θέματα Ενέργειας. Σημαντική αναμένεται να είναι, άλλωστε, η συνεισφορά της Βραζιλίας αλλά και της Γουιάνας που ενισχύουν το κύμα νέου πετρελαίου από την αμερικανική ήπειρο. Και την ίδια στιγμή, εκτιμάται πως θα επιβραδυνθεί η αύξηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο ως άμεση συνέπεια της υποχώρησης που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα στο τρέχον έτος. Αναλυτές επισημαίνουν, βέβαια, ότι η αύξηση αυτή δεν είναι ούτε το 50% εκείνης που κατεγράφη στη διάρκεια του περασμένου έτους.