Από τον Αύγουστο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023 τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 18 % σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, εξοικονομώντας περίπου 101 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Οι προσπάθειες αυτές υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης του 15% που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022, και ήταν καίριας σημασίας για τη διατήρηση σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
Η ΕΕ κάλυπτε το 45% των προμηθειών της σε φυσικό αέριο το 2021 από τη Ρωσία. Από τον Φεβρουάριο του 2022, το ποσοστό αυτό πέφτει συνεχώς. Το 2023, η ΕΕ εισήγαγε περίπου 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Το δε ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 15% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ (αγωγός και LNG) το 2023.
Δεδομένου ότι η έκτακτη νομοθεσία της ΕΕ πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου 2024 και η κατάσταση είναι πιο σταθερή απ’ ό,τι την τελευταία διετία, η Κομισιόν τώρα προτείνει να εκδοθεί σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου.
Η εν λόγω σύσταση, θα παροτρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση της συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2022.
Αυτό διότι παρά τα ληφθέντα μέτρα, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό ενέργειας, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη γενική κατάσταση ενεργειακής ασφάλειας, εάν η ζήτηση δεν παραμείνει κάτω από ένα ασφαλές επίπεδο. Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς μόνο πολύ περιορισμένη νέα χωρητικότητα υγροποίησης αεριού LNG προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2026.
Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί από τον Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson και τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.