ΔΕΣΦΑ: Προσηλωμένος στον Κάθετο Διάδρομο ανεξάρτητα από το market test

ΔΕΣΦΑ: Προσηλωμένος στον Κάθετο Διάδρομο ανεξάρτητα από το market test
Τετάρτη, 15/05/2024 - 07:32

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δεύτερης δεσμετικής φάσης του market test, που μπορεί να ξεκλειδώσει επενδύσεις έως 570 εκατ. ευρώ για το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είναι αποφασισμένη να προωθήσει την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου.

Οπως ανέφερε χθες η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι στο περιθώριο εκδήλωσης του Διαχειριστή για την καινοτομία, οι αποφάσεις για τέτοιες διασυνδέσεις όπως ο Κάθετος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη Βορειοανατολική Ευρώπη έως και την Ουκρανία δεν πρέπει να λαμβάνονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά με βάση τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Ολες οι πλευρές αντιλαμβάνονται πώς στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο πέραν της Ρωσίας και ανεξαρτήτως της σημερινής συγκυρίας σύμφωνα με την κ. Γκάλι. Η αλλαγή της ηγεσίας στην Κομισιόν και οι εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να φέρουν κάποιες καθυστερήσεις ωστόσο η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ θεωρεί ότι ο Κάθετος Διάδρομος πρέπει να προχωρήσει και όπως είπε σε αυτή τη κατεύθυνση θα εργαστεί ο ΔΕΣΦΑ ανεξαρτήτως της εξέλιξης του market test.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διαχειριστής ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test, στο πλαίσιο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν έως τις 24 Ιουνίου, για να μπορέσουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στο διάστημα 2-12 Ιουλίου, ενώ η αξιολόγησή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σε συνδυασμό με τις Δοκιμές Οικονομικής Βιωσιμότητας, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο που θα κρίνει αν υπάρχει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του εθνικού συστήματος, το οποίο να δικαιολογεί την υλοποίηση νέων έργων για την αναβάθμισή του.

Στο μεταξύ στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτίωση της λειτουργίας του αλλά και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα κατ΄αρχήν ασφάλειας, προχωρεί ο ΔΕΣΦΑ μέσω του δesfa+ Innovation Center. Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία που ανέπτυξε ο Διαχειριστής και η οποία στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης του οργανισμού με νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ στην εκδήλωση, «οι νέες τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και οι καινοτόμες ιδέες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ενεργειακού κλάδου». Σε αυτό το πλαίσιο η λειτουργία του δesfa+ Innovation Center, αποτελεί στρατηγική επένδυση του Διαχειριστή στην καινοτομία και στις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο «The HUB Events», το δesfa+ Innovation Center, παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου Call for Ideas που πραγματοποίησε και οδήγησε στη σύναψη συνεργασίας με δυο startups που θα λάβουν χρηματοδότηση από τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση των έργων τους.

Πρόκειται για τις εταιρίες Cognitiv+ και Irida Labs οι οποίες επελέγησαν μεταξύ 20 εταιριών και θα συνεργαστούν με τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση των ιδεών τους.

Η πρώτη από τις δυο ιδέες που βραβεύτηκαν προήλθε από την Cognitiv+, μια καινοτόμο πλατφόρμα που προσφέρει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να επιταχύνουν έως και 70% την επεξεργασία εγγράφων. Χρησιμοποιώντας μια προηγμένη εφαρμογή επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) και προσαρμοσμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης, η πλατφόρμα της Cognitiv+ προσφέρει τη δυνατότητα ταχύτερης εξαγωγής πληροφορίων από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία εγγράφων.

Η δεύτερη πρόταση που έλαβε χρηματοδότηση προήλθε από την Irida Labs, μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας παροχής λογισμικού για Ενσωματωμένα Συστήματα Υπολογιστικής Όρασης (Embedded Computer Vision). Η εταιρεία έχει αναπτύξει το «Vision AI Sensor for Smart Buildings», έναν καινοτόμο αισθητήρα που αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να μετασχηματίσει οπτικές πληροφορίες από κάμερες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε χρήσιμα δεδομένα (metadata).