Ενστάσεις από την αγορά στην πρόταση ΕΝΑΟΝ για την τροφοδοσία των απομακρυσμένων δικτύων με LNG

Ενστάσεις από την αγορά στην πρόταση ΕΝΑΟΝ για την τροφοδοσία των απομακρυσμένων δικτύων με LNG
Τρίτη, 21/05/2024 - 06:30

Ζητήματα λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού θέτουν οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές αερίου της ελληνικής αγοράς αναφορικά με την πρόταση της ΕΝΑΟΝ (πρώην ΔΕΔΑ) για την τροφοδοσία των αποκακρυσμένων δικτύων LNG.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Μυτιληναίος εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, τα απολέσματα της οποίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΡΑΑΕΥ. Ανάλογες επιφυλάξεις που εστιάζονται στο θέμα του ανταγωνισμού εκφράζουν επίσης η Blue Grid και η Coral Gas. Όπως επισημαίνεται ως βασική αρχή, οι δραστηριότητες της προμήθειας, απόληψης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να ασκούνται ελεύθερα και με ανταγωνιστικούς όρους. Η ΔΕΠΑ εκφράζει ανησυχία ότι με την πρόταση της η ΕΝΑΟΝ επιχειρεί να επεκτείνει τη λογική του μοναδικού παρόχου υπηρεσιών απόληψης και μεταφοράς LNG και στη δραστηριότητα της προμήθειας LNG. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μέσω της πρότασης της ΕΝΑΟΝ «θα υποχρεώνονται οι χρήστες διανομής να προμηθεύονται αέριο αποκλειστικά και μόνο από έναν «Remote LNG Supplier» έστω και ανά δίκτυο».

Μάλιστα η ΔΕΠΑ σημειώνει ότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο τότε διαφωνεί πλήρως με την πρόταση.

Στην ίδια κατεύθυνση και η Μυτιληναίος ζητά να τεθεί υπό διαβούλευση μια νέα πρόταση που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του ελευθέρου ανταγωνισμού και θα αντιμετωπίζει μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που θέτει η εταιρία στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Αναλυτικά η ΔΕΠΑ στην επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σε μια εύρυθμη και ανταγωνιστική αγορά είναι αυτονόητο το δικαίωμα των προμηθευτών φυσικού αερίου να επιλέγουν τις πηγές προμήθειας τους. Συνεπώς θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους χρήστες διανομής που ήδη διαθέτουν η πρόκειται να αποκτήσουν μελλοντικά LNG στη Ρεβυθούσα, ή σε άλλο σημείο εισόδου, να κάνουν χρήση του αερίου αυτού και να μην υποχρεώνονται να προμηθεύονται LNG από έναν και μοναδικό «Remote LNG Supplier», ο οποίος έτυχε να αναδειχθεί από ένα διαγωνισμό σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ το προτεινόμενο πλαίσιο μπορεί να είναι διαχειριστικά ευκολότερο, αλλά εμμέσως καταργεί κάθε έννοια ανταγωνισμού καθώς εξαλείφει κάθε κίνητρο σε άλλους προμηθευτές να προσπαθήσουν να φέρουν και να διαθέσουν φθηνότερο LNG διακινδυνεύοντας εμμέσως και την ανάπτυξη των απομακρυσμένων δικτύων.

Από την πλευρά της η Μυτιληναίος σε ότι αφορά τον «Remote LNG Supplier» που θα προμηθεύει όλους τους χρήστες διανομής στην ίδια τιμή όπως αυτή θα διαμορφώνεται στο σχετικό διαγωνισμό τουλάχιστον για τα τρία πρώτα χρόνια αναφέρει: «Η μεθοδολογία αυτή στερεί τους χρήστες διανομής από τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν το κόστος προμήθειας τους καθώς δεν μπορούν να προμηθευτούν οι ίδιοι LNG από όποιους προμηθευτές επιθυμούν.

Συνεπώς στο πλαίσιο της διαφύλαξης της λειτουργίας του ελευθέρου ανταγωνισμού θα πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο προμήθειας να προβλέπει τη δυνατότητα κάθε χρήστη διανομής να προμηθεύεται μόνος του το LNG που επιθυμεί.

Επίσης η Μυτιληναίος τονίζει ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο προτείνεται η διενέργεια ενός διαγωνισμού αποκλειστικά για την προμήθεια του προϊόντος και ενός ξεχωριστού διαγωνισμού για την υπηρεσία μεταφοράς του. Συνεπώς εντολέας του μεταφορέα θα είναι η ΕΝΑΟΝ. Όμως στις οδικές μεταφορές ο εντολέας του μεταφορέα πρέπει να είναι και αυτός που έχει την κυριότητα του φορτίου, προϋπόθεση που έρχεται σε αντίθεση με την υπό διαβούλευση πρόταση, αφού η ΕΝΑΟΝ δεν έχει την κυριότητα του φορτίου κατά τη μεταφορά του.

Στο θέμα αναφέρεται και η Blue Grid με την επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης σημειώνοντας ότι με τη συγκεκριμένη πρότασης της ΕΝΑΟΝ «ο Remote LNG Supplier θα πουλάει το LNG απευθείας στους Χρήστες Διανομής στην τιμή που θα έχει συμφωνηθεί στο σχετικό διαγωνισμό. Συνεπώς, όλοι οι Χρήστες Διανομής είναι αναγκασμένοι να υπόκεινται ακριβώς στο ίδιο κόστος προμήθειας μεταξύ τους, καθώς κανένας τους πλέον δεν θα διαθέτει το δικαίωμα να προμηθευτεί μόνος του τις δικές του ποσότητες Φυσικού Αερίου ή LNG και συνεπώς να διαμορφώσει το δικό του κόστος προμήθειας, σε αντίθεση με την ελεύθερη αγορά αερίου που υφίσταται σήμερα στο υπόλοιπο ΕΣΦΑ. Αυτό αυτομάτως αφαιρεί από τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται ως Χρήστες Διανομής το βασικότερο όπλο τους για να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές τους. Και παράλληλα στερεί από τους καταναλωτές τη δυνατότητα να λάβουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές τιμές. Πρακτικά δηλαδή ακυρώνει την ύπαρξη ανταγωνιστικής χονδρεμπορικής αγοράς για όσους δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα απομακρυσμένα δίκτυα διανομής» τονίζει η εταιρεία.