Gastrade: Στη Gaslog η συντήρηση και διαχειριστικές εργασίες για το FSRU Αλεξανδρούπολης

Gastrade: Στη Gaslog η συντήρηση και διαχειριστικές εργασίες για το FSRU Αλεξανδρούπολης
Τρίτη, 30/07/2024 - 06:42

Το πράσινο φως στη Gastrade προκειμένου να αναθέσει στη Gaslog τη συντήρηση και άλλες διαχειριστικές εργασίες στο FSRU Αλεξανδρούπολης άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Με απόφασή της που αναρτήθηκε χθες ενέκρινε την τροποποίηση της άδειας Διαχείρισης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας Gastrade για τον Πλωτό Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης για την ανάθεση διαχειριστικών πράξεων στη Gaslog Floating Services Maritime Company.

Σημειώνεται ότι η ανάθεση πράξεων διαχείρισης δεν συνεπάγεται απαλλαγή της εταιρείας GASTRADE Α.Ε. ως Διαχειριστή του ΑΣΦΑ από την υποχρέωση τήρησης των όρων της Άδειας Διαχείρισης ΑΣΦΑ και των διατάξεων που διέπουν τη δραστηριότητα διαχείρισης ΑΣΦΑ. Οι διαχειριστικές πράξεις που περνάνε στην Gaslog με βάση τη σχετική απόφαση είναι:

-Συντήρηση, επισκευή και λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης και όλου του εξοπλισμού της πλωτής μονάδας.

-Προμήθεια όλων των καυσίμων, εκτός από το υγροποιημένο φυσικό Αέριο, των λιπαντικών και των ανταλλακτικών για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Στελέχωση, μισθοδοσία και εκπαίδευση του πληρώματος του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Πρόσδεση των πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, εκτός των υπηρεσιών ρυμούλκησης και πλοηγών που θα παρέχονται από τον κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης, παραλαβή, μέτρηση και έλεγχο του υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά την παράδοση, αποθήκευση και παρακολούθηση αποθεμάτων ΥΦΑ επί του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, άντληση, αεριοποίηση και μεταφορά (ως αεριοποιημένο φυσικό αέριο) του αποθηκευμένου ΥΦΑ μέχρι το σημείο σύνδεσης με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου («Σημείο Εκφόρτωσης Φυσικού Αερίου»). - Καθορισμός, ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών και μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης. vi. Παροχή υπηρεσιών περιβαλλοντικής διαχείρισης και διαχείρισης αποβλήτων του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβανομένης της απολύμανσης και μυοκτονίας.

-Παροχή και αποθήκευση όλων των προμηθειών και ανταλλακτικών συμπεριλαμβανομένου και του νερού.

-Προμήθεια (ή παραγωγή) αζώτου και αδρανούς αερίου (μόνο για χρήση στο ΑΣΦΑ).

-Υπηρεσίες που αφορούν στη μεταφόρτωση φορτίου από πλοίο σε πλοίο (STS). x. Απόκτηση και διατήρηση όλων των πιστοποιητικών και εγγράφων που αφορούν στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

-Προμήθεια και διατήρηση όλων των ασφαλιστικών καλύψεων που αφορούν στο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης.

-Παροχή ραδιοτηλεπικοινωνιών.

- Παροχή στον Κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης ΑΣΦΑ (Gastrade) αναφορών λειτουργίας και συντήρησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΑΕΥ, η Gaslog διαθέτει την τεχνική, οργανωτική και διοικητική επάρκεια για την εκπλήρωση των ανατεθεισών πράξεων διαχείρισης του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης καθώς ανήκει στον διεθνώς αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο βάσει διεθνών προτύπων όμιλο επιχειρήσεων Gaslog ο οποίος δραστηριοποιείται στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών μεταφοράς ΥΦΑ και διαχείρισης πλωτών μονάδων επαναεροποίησης και αποθήκευσης ΥΦΑ
(FSRU).

Και όπως τονίζει «με την ανάθεση εκτέλεσης συγκεκριμένων πράξεων διαχείρισης σεεξειδικευμένη εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε FSRUs η οποία διαθέτει πολυετή σχετική εμπειρία, και τους απαραίτητους οικονομικούς, τεχνικούς, λειτουργικούς (εξοπλισμό, υλικά κτλ.) και ανθρώπινους πόρους (εξειδικευμένα πληρώματα και
έμπειρο προσωπικό) διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης με τον πλέον οικονομικά αποδοτικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο».

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η ΡΑΑΕΥ μετά από σχετική εισήγηση της Gatrade πρόκειται να προχωρήσει στην τρίτη αναθεώρηση του Κώδικα Διαχείρισης του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου Αλεξανδρούπολης.

Η αναθεώρηση, για την οποία η δημόσια διαβούλευση λήγει σήμερα Ιουλίου, αφορά κυρίως την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος του Ετήσιου Προγραμματισμού και στην καταβολή εγγυήσεων εν όψει της έναρξης του πρώτου έτους εμπορικής λειτουργίας του έργου.

Όπως είναι γνωστό το FSRU Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές Οκτωβρίου αντί για τον Μάιο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.