Παραλίγο χτύπημα της Χεζμπολάχ στο κοίτασμα Καρίς της Energean

Παραλίγο χτύπημα της Χεζμπολάχ στο κοίτασμα Καρίς της Energean
Deltio Typou
Δευτέρα, 29/07/2024 - 19:42

Την πλωτή πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καρίς, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Energean απείλησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Globes το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από σύστημα C-Dome, κορβέτας του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το περιστατικό συνέβη μετά την επίθεση της "τρομοκρατικής οργάνωσης" στην πόλη Majdal Shams στις 27/7 και κρατήθηκε μακριά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η πλατφόρμα φυσικού αερίου λειτουργεί κανονικά. Το Karish, προσθέτει, είναι το μόνο κοίτασμα του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για την ισραηλινή αγορά και το 2023 προσέφερε το 34% της τοπικής κατανάλωσης.

Τονίζεται επίσης, πως ένας ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πιθανό να οδηγούσε στη διακοπή της παραγωγής από το Karish και θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού του Ισραήλ, αλλά θα επηρέαζε επίσης την Ιορδανία και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν ανάγκη τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ.


Ωστόσο, το Ισραήλ έχει φροντίσει να εξασφαλίσει απόθεμα καυσίμων σε περίπτωση ακραίας κατάστασης, κατά την οποία δύο ή περισσότερα κοιτάσματα αερίου θα τίθονταν εκτός λειτουργίας.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμη να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από εναλλακτικά καύσιμα και έχει φροντίσει να αγοράζει και να αποθηκεύει στρατηγικά αποθέματα και εφεδρικό εξοπλισμό, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε άνθρακα, προκειμένου για να αποτραπεί πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα».