NewMed Energy: Το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»

NewMed Energy: Το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»
Unsplash
Δευτέρα, 26/08/2024 - 17:52

Επικαιροποιημένο σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη» αναμένεται να υποβάλλει η η NewMed Energy.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Παπαναστασίου για τερματισμό της σύμβασης.

Στην ανακοίνωσή της, η NewMed Energy αναφέρει ότι στις 25 Αυγούστου του 2024, ο διαχειριστής του κοιτάσματος (Chevon) έλαβε από τον Υπουργό Ενέργειας της κυπριακής Κυβέρνησης ειδοποίηση παραβίασης, με βάση την οποία οι εταίροι του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έχουν τρεις μήνες για να αποκαταστήσουν την παραβίαση σε σχέση με τη μη επίτευξη του ορόσημου, "διαφορετικά η κυπριακή Κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία της 'Σύμβασης Επιμερισμού Παραγωγής'».

Σημειώνεται ότι το ορόσημο αφορά στην έναρξη της διαδικασίας FEED (Front End Engineering and Design) σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου, ο Υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της NewMed, είχε αποστείλει επιστολή στη Chevron, δίνοντας διορία έξι μηνών, προκειμένου οι εταίροι της κοινοπραξίας να δηλώσουν τη συμμόρφωσή τους με το αρχικό πλάνο ανάπτυξης (που είχε κατατεθεί το 2019 από τον προηγούμενη διαχειρίστρια Noble Energy).

Η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» αποτελείται από την Chevron Cyprus Limited με 35%, την BG Cyprus (Shell) 35% και την The Partnership (NewmedEnergy) με 30%.