Ρωσικό φυσικό αέριο: Αγωνία για την επόμενη μέρα και τις τιμές

Ρωσικό φυσικό αέριο: Αγωνία για την επόμενη μέρα και τις τιμές
Πέμπτη, 02/01/2025 - 07:23

Κυβερνήσεις και ειδικοί διαβεβαιώνουν πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον πρώτο χειμώνα του 2022-23, οι συνέπειες αυτή τη φορά δεν θα είναι σημαντικές.

Tέλος εποχής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σηματοδότησε η Πρωτοχρονιά του 2025, καθώς από τα ξημερώματα το Κίεβο διέκοψε τη διέλευση του αερίου της Gazprom. Τη σχετική απόφαση ενεργοποίησε χθες το πρωί της Πρωτοχρονιάς καθώς δεν ανανέωσε τη σχετική συμφωνία με τη Ρωσία. Πλέον, οι Βρυξέλλες καλούνται να μετρήσουν το επόμενο διάστημα τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.

Κυβερνήσεις και ειδικοί διαβεβαιώνουν πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον πρώτο χειμώνα του 2022-23, οι συνέπειες αυτή τη φορά δεν θα είναι σημαντικές, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση: γεμάτες αποθήκες, βάρος στους εναλλακτικούς προμηθευτές (ΗΠΑ, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν), κατασκευή νέων τερματικών για LNG, μείωση του αερίου και γενικώς των υδρογονανθράκων στο ενεργειακό ισοζύγιο κ.λπ.

Η Κομισιόν

«Η ευρωπαϊκή υποδομή όσον αφορά το φυσικό αέριο είναι επαρκώς ευέλικτη ώστε να προμηθεύει αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κομισιόν, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στις τιμές. Αλλοι, ωστόσο, είναι σαφώς πιο συγκρατημένοι. «Παρά το ότι θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η απώλεια αυτών των ποσοτήτων έχει ήδη συνυπολογιστεί, μια έντονα ανοδική αντίδραση στις τιμές το πρώτο διάστημα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί» τόνισε στους «Financial Times» ο Αλντο Σπάνχερ, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στη BNP Paribas.

Από την πλευρά τους, οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας Βίκτορ Ορμπαν και Ρόμπερτ Φίτσο αντιστοίχως έσπευσαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ουκρανία, απειλώντας τη μάλιστα με αντίμετρα – όπως διακοπή της προμήθειάς της σε ηλεκτρική ενέργεια και εμπόδια στη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ.

Το Euronews επισημαίνει, ακόμη, ότι παρά τις προετοιμασίες και τις προσπάθειες της ΕΕ να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο, η Ευρώπη βιώνει τις συνέπειες, καθώς το κόστος ενέργειας εκτοξεύτηκε, πλήττοντας την βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ηπείρου σε σχέση με τον δυτικό ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ανατολικό από την Κίνα.

Πολλές χώρες καταγράφουν οικονομική επιβράδυνση, καθώς οι δείκτες πληθωρισμού εκτοξεύτηκαν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κρίση του κόστους ζωής.

Η Ουκρανία αναμένεται να χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ από ετήσια τέλη διέλευσης, ποσό που μοιάζει αμελητέο σε σύγκριση με τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να χάσει η Gazprom από τα έσοδα που προήλθαν μέσω αυτής της συμφωνίας.

Η κατάσταση της Ελλάδας

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο γίνεται από τον αγωγό TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, περνάει την Τουρκία για να καταλήξει στη Βουλγαρία και από εκεί το καύσιμο φτάνει στην Ελλάδα.

Μικρότερες ποσότητες παραλαμβάνει και από τον αγωγό TAP, ο οποίος φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σε κύρια πηγή εφοδιασμού έχει αναδειχτεί ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα.