«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας. Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής. Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια».
Κυρίες και κύριοι, όσα είπα είναι λόγια του Αλέξη Τσίπρα στις 27 Ιουνίου του 2019, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές. Τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
Είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που τυχαίνει να συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον κ. Τσίπρα, με τη διαφορά βεβαίως ότι ο ίδιος ξεκίνησε να διαφωνεί με τον εαυτό του!
Διότι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπατε τελείως διαφορετικά πράγματα. Δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω. Μπορούν να βάλουν οι Έλληνες πολίτες όποιο τίτλο θέλουν στις τοποθετήσεις σας. Έχουμε δει κυβιστήσεις, έχουμε δει αλλαγές θέσεων από διάφορους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο σύντομη, όμως, και εντυπωσιακή πολιτική κυβίστηση ομολογώ ότι δεν θυμάμαι.
Και θέλω να σας πω εξομολογητικά κάτι. Ερχόμασταν στην Επιτροπή της Βουλής για να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Σταθάκη στη δουλειά που έχει γίνει στους υδρογονάνθρακες όλα τα τελευταία χρόνια και σκεφτόμασταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν έτοιμος, εάν κάναμε κάποια εσφαλμένη πολιτική κίνηση και λέγαμε δυο κουβέντες παραπάνω γι’ αυτές τις συμβάσεις, να πει ότι ερχόμαστε να οικειοποιηθούμε το δικό του έργο. Αυτό ήταν η έγνοια μας!
Και από εκεί φτάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις δικές του συμβάσεις, που υπέγραψε δέκα μέρες πριν από τις εκλογές σε πανηγυρική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του ίδιου, του τότε Πρωθυπουργού και ομιλητή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα! Είναι κάτι για να το θυμόμαστε. Η ζωή είναι το καλύτερο κινηματογραφικό σενάριο. Πάντοτε υπάρχουν εκπλήξεις, έτσι ώστε στη ζωή μας να προχωράμε μπροστά χωρίς να πλήττουμε.
Κυρίες και κύριοι, καταλαβαίνω τι θα πείτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πείτε ότι ναι, άλλαξαν τα πράγματα, διότι τώρα πια έχουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Θα σταθώ, λοιπόν, στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Έχω εδώ διάφορες συμφωνίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα στις διάφορες μορφές της, θεσμούς, προμνημονιακή και μεταμνημονιακή εποπτεία. Δεν θα σας τα διαβάσω όλα, θα τα καταθέσω και αυτά στα Πρακτικά.
Διαλέγω την τελευταία συμφωνία, που ήταν η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας του Ιουνίου του 2019. Διαβάζωαπότοπρωτότυποκείμενο. ΑναφέρεταισταΕΛΠΕκαιλέειτοεξής: «An agreement was reached between the Greek authorities and the institutions that ΤΑΙΠΕΔ is given the technical mandate to explore all options available towards proceeding with the transaction». Μεταφράζω: «Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ επετεύχθη μία συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών, δηλαδή της Κυβέρνησης Τσίπρα, και των θεσμών ότι το ΤΑΙΠΕΔ λαμβάνει μία εντολή για να μελετήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προς την κατεύθυνση του να προχωρήσει η συναλλαγή, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση». Αυτά συμφωνήσατε και σήμερα μας καταγγέλλετε! Καταγγέλλετε τους εαυτούς σας! Όμως δεν ξέρω ποια δύναμη σας ωθεί να το κάνετε. Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
Είπατε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Και τι είπε; Τα είπατε μόνοι σας. Είπε αυτό που λέει η συμφωνία σας, ότι το ΤΑΙΠΕΔ μελετά όλες τις επιλογές σε σχέση με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό που συμφωνήσατε, αυτό μελετούμε και αυτό μελετά το ΤΑΙΠΕΔ για να το κάνει πράξη.
Και τι άλλο είπε ο κ. πρωθυπουργός, όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης; Είπε ότι θα προσπαθήσουμε η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση να γίνει με καλούς και ωφέλιμους όρους. Τι θέλετε; Να μη γίνει με αυτό;
Είναι, λοιπόν, δέσμευση της Κυβέρνησης ότι προχωρούμε προς την κατεύθυνση που εσείς συμφωνήσατε. Εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις επιλογές και θα κρίνουμε με βάση προφανώς το συμφέρον του δημοσίου και ευρύτερα το εθνικό συμφέρον.
Και σας καλώ να μην σπεύδετε διότι μπορεί να βρεθείτε και σε αυτό εκτεθειμένοι. Θα μου πείτε τι βρεγμένος, τι μούσκεμα; Δεν σας ενδιαφέρει και τόσο πολύ. Όμως εγώ απλώς οφείλω να σας προειδοποιήσω.
Όπως, επίσης, οφείλω να σας προειδοποιήσω και γι’ αυτό που είπατε -βγάλατε αμέσως το συμπέρασμα- ότι το δημόσιο θα αποσυρθεί από τα ΕΛΠΕ σε σχέση με τις γεωτρήσεις. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετόχων, δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό. Υπάρχει ένα πλάσμα της φαντασίας σας με βάση το οποίο αυτοφορτίζεστε και αυτοτοποθετείστε.
Σας λέω, λοιπόν, κύριε Ζαχαριάδη, επειδή είστε νέος άνθρωπος και σας εκτιμώ, να μην παρασύρεστε από τέτοιου είδους εκτιμήσεις, διότι μπορεί «πίσω να έχει η αχλάδα την ουρά». Δεν θέλω να πω αυτήν την ώρα τίποτα παραπάνω, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι αρμόδιο και μόλις έχει ξεκινήσει η όλη προσπάθεια.
Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, όσους είστε νεότεροι τουλάχιστον και φιλόδοξοι στην πολιτική, όπως ο κ. Ζαχαριάδης, να αποφεύγουμε παραδοσιακές πολιτικάντικες μεθόδους. Ο κ. Ζαχαριάδης δεν τις ακολουθεί και πραγματικά με εξέπληξε με την τοποθέτησή του.
Όμως, θέλω να συνεχίσω με τα ΕΛΠΕ. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση το δημόσιο να αποσυρθεί συνολικά από τα ΕΛΠΕ, αλλά ακόμη και να είχαμε, θέλω να σταθώ στα εξής: Θέλω να σταθώ στο ότι τα ΕΛΠΕ σε δύο από τις τέσσερις συμβάσεις συμμετέχουν στο 20%. Διαχειριστής, σε αυτές τις συμβάσεις, τα ΕΛΠΕ είναι μόνο σε μία. Και επίσης θέλω να σταθώ στο ότι εξ ορισμού, επειδή μιλάμε για διεθνείς συμβάσεις, σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, μια και είναι διεθνής διαγωνισμός, δεν μπορεί ο διαγωνισμός να έχει προειλημμένο αποτέλεσμα και να ξέρουμε ότι ο νικητής του διαγωνισμού θα είναι τα ΕΛΠΕ ή η όποια εταιρεία. Αυτό το λέει η κοινή λογική.
Όμως, επειδή ενδεχομένως ούτε με αυτό μπορεί να σας πείθω σε σχέση με τις ανησυχίες σας, θα σας δείξω εδώ -και θα το καταθέσω στη Βουλή- τι εσείς έχετε κάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τη συμμετοχή ή μη των ΕΛΠΕ σε διαγωνισμούς και σε οικόπεδα.
Έχω εδώ τον χάρτη της Ελλάδας. Εδώ έχουμε τις επιμέρους παραχωρήσεις. Βλέπω στον χάρτη της Ελλάδας τα Ιωάννινα. Είχαμε τη REPSOL και την ENERGEAN, μια ισπανική εταιρεία και μια ελληνική ιδιωτική εταιρεία. Έφυγε η ENERGEAN και με απόφαση δική σας, των δικών σας Υπουργών, το έχει μόνη της η REPSOL. Καμία ελληνική εταιρεία, μόνοι τους οι Ισπανοί. Αυτό δεν σας ανησυχεί, με βάση τη λογική που αναπτύξατε σήμερα εδώ κουνώντας το δάχτυλο; Δεν σας ανησυχεί; Εσείς το κάνατε.
Και πάω παρακάτω στον χάρτη, Αιτωλοακαρνανία. Έγινε μια σύμβαση για το οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Το κυρώσατε με τις ψήφους σας στη Βουλή. Και εμείς το ψηφίσαμε, αλλά εσείς είχατε την πρωτοβουλία. Ποιοι είναι οι ανάδοχοι; REPSOL, η ισπανική εταιρεία, και ENERGEAN. Αυτό δεν σας ανησυχεί. Δεν σας ανησυχεί ότι είναι μια ελληνική εταιρεία 100% ιδιωτική. Σας ανησυχεί ότι τα ΕΛΠΕ μπορεί εν μέρει να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω και ως εκ τούτου δεν ψηφίζετε τις σημερινές συμβάσεις.
Βρείτε τα με τους εαυτούς σας. Νομίζω ότι χρειάζεται μια κάποιου είδους πολιτική ψυχοθεραπεία σε σχέση με τις τοποθετήσεις σας. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Δηλώνω εμβρόντητος. Δεν μου έχει ξανασυμβεί από το 2007 και μετά, που είμαι Βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων.
Και παρακαλώ την κ. Ξενογιαννακοπούλου, που ξέρω ότι είναι σοβαρός άνθρωπος και έχουμε θητεύσει κάμποσα χρόνια μαζί στην Ευρωβουλή, να τοποθετηθεί γι’ αυτό το πρωτοφανές παράδειγμα το οποίο, νομίζω -δεν μου πέφτει λόγος να σας κάνω τον σύμβουλο πολιτικής επικοινωνίας- σας εκθέτει, σας τραυματίζει βαριά και δημιουργεί μια εικόνα ιλαρότητας γύρω από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καταθέτω τον χάρτη στα Πρακτικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σταθώ στις ανησυχίες, τις οποίες ακούω και τις λαμβάνω σοβαρά υπόψη, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Ποια είναι η βασική κατεύθυνση της Κυβέρνησης; Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης είναι ναι, προφανώς να ενισχυθεί στο μείγμα της ενέργειας στην Ελλάδα η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να ενισχυθεί δραστικά.
Προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύει ο αρμόδιος Υφυπουργός Ενέργειας, ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος άλλωστε καλείται να εφαρμόσει στην Ελλάδα τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, αυτό που είχε μάθει να κάνει τόσα χρόνια, ως ανώτερο στέλεχος, ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα μοιράζεται μαζί σας, με όσους έχετε τέτοιες ανησυχίες, αλλά και μαζί μου, αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό, κλιματική αλλαγή, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μίλησε ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών και ήταν σαφής και για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ. Και όπως και να το μετρήσετε, είμαστε η πρώτη ελληνική Κυβέρνηση η οποία προχωρεί με θάρρος και χωρίς καθυστερήσεις την απολιγνιτοποίηση. Και την προχωρούμε και για λόγους οικονομικούς και για λόγους φυσικά περιβαλλοντικούς. Και αυτό δεν μπορείτε νομίζω να μας το αφαιρέσετε.
Προφανώς, λοιπόν, στο μείγμα της ενεργειακής μας πολιτικής θα έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είναι ενδεικτικό ότι στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα συμμετέχουν για πρώτη φορά ισότιμα, μαζί με τους φορείς του δημοσίου, δυο μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Είναι μαζί στο ίδιο τραπέζι η Greenpeace και η WWF. Και αυτό συμβαίνει, επίσης, για πρώτη φορά.
Έχω μιλήσει σε έναν πρόσφατο λόγο μου στη Θεσσαλονίκη για το φυσικό αέριο. Έχω πει ότι η Ελλάδα επειδή είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης. Βραχυπρόθεσμα θα ανέβει η συμμετοχή του στην αγορά, αλλά η κατάληξη είναι με βάση και τη Συμφωνία των Παρισίων και τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάμε σε αυτό το οποίο μας καλέσατε να πάμε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς σεβόμαστε τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την κλιματική αλλαγή και προς τα εκεί θα πάμε.
Βεβαίως, έχουμε το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Εντάξει, δεν είναι βασική σας επιλογή ο άνθρακας και οι εξορύξεις. Επιλογή σας είναι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το ερώτημα είναι γιατί δεν σταματάτε όλη αυτή την προσπάθεια; Διότι αυτή την προσπάθεια την κάνουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας, για να μην σας πω και όλες οι χώρες της Ευρώπης. Δεν έχουν σταματήσει τις εξορύξεις τους. Συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία των εξορύξεων παντού. Βεβαίως, υπάρχει μια διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα. Οι παλιές, όμως, εξορύξεις πουθενά δεν έχουν σταματήσει.
Η χώρα μπήκε με καθυστέρηση και σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι, αν θέλετε, η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν είναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις και εμείς να μην το κάνουμε.
Πώς θα γίνει αυτό; Με το να σεβαστούμε όλους τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους, όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, διότι υπάρχουν διεθνή στάνταρ και αυτά τα αυστηρά στάνταρ τηρούμε.
Πάνω σ’ αυτό θα ήθελα να απαντήσω και στον κ. Καραθανασόπουλο, που είπε «το κάνετε περίπου όπως σας έρθει». Μα, έχετε τη συνθήκη, έχετε τις συμβάσεις που σήμερα κυρώνουμε. Διαβάστε τα άρθρα 4 και 5. Νομίζω ότι δίνουν απαντήσεις και οι απαντήσεις είναι απολύτως ξεκάθαρες σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο κ. Αρσένης από την πλευρά του ΜέΡΑ25 πιστεύει βαθύτατα αυτά που λέει. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά θέλω να του υπενθυμίσω, από την πληροφόρηση που τουλάχιστον εγώ έχω, ότι ο ίδιος το 2013 είχε μιλήσει πάλι σ’ αυτόν τον τόνο για το νορβηγικό πλοίο της PGS, το οποίο ξεκίνησε να κάνει σεισμογραφικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για να προετοιμαστούν οι γεωτρήσεις και είχε σημειώσει ο κ. Αρσένης πάλι τα ίδια ζητήματα σε σχέση με τα θηλαστικά. Έγιναν οι έρευνες του νορβηγικού σκάφους, τηρήθηκαν τα διεθνή standards, υπήρχαν επί του σκάφους τρεις παρατηρητές θηλαστικών, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Δεν αναφέρομαι σε δική μας δουλειά, ούτε σε δική μου δουλειά, άλλος ήταν Υπουργός τότε, ήταν ο κ. Μανιάτης και τελικώς δεν συνέβη τίποτα.
Επομένως, κύριε Αρσένη, είμαι μαζί σας ως προς τις ανησυχίες για το περιβάλλον, αλλά δεν μπορώ να είμαι μαζί σας στις υπερβολές. Έτσι νομίζω. Εσείς μπορείτε να με κρίνετε με τον δικό σας τρόπο σε σχέση με την πολιτική που σήμερα παρουσιάζουμε, αλλά νομίζω ότι έχω μαζί μου τη διεθνή εμπειρία, τις διεθνείς πρακτικές και πρακτικές ακόμη και από την περίπτωση της Ελλάδος.
Συνεπώς, κύριοι συνάδελφοι, για να κλείσω, σήμερα φέρνουμε εδώ τέσσερις συμβάσεις, οι οποίες υπεγράφησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτές οι συμβάσεις είναι επωφελείς εθνικά, επωφελείς οικονομικά, επωφελείς από κάθε άποψη για τη χώρα μας, χωρίς να ζημιώνουν το περιβάλλον. Λυπούμαι, γιατί το βλέπουμε μόνο εγώ και η Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο και δεν το βλέπει η παράταξη που τις υπέγραψε τις συμβάσεις. Είναι κάτι το οποίο θα καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, θα καταγραφεί και στη μνήμη των Ελλήνων και όταν θα είμαστε στεναχωρημένοι από διάφορα προβλήματα, θα το συζητάμε για να διασκεδάζουμε.