Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κατεπείγουσας παροχής βοήθειας στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, που πλήττονται σφοδρά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον μεγάλο αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών ανέλαβαν την αποστολή να διαθέσουν πόρους ώστε «αυτές οι πολύ σημαντικές εταιρείες και οι θέσεις εργασίας να είναι εγγυημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».
Με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι μεταφορές και τα εργοστάσια έχουν σταματήσει σχεδόν παντού στον κόσμο και η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε, χωρίς όμως να μειωθεί εξίσου και η παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, λόγω και της έλλειψης επαρκών χώρων αποθήκευσης στις ΗΠΑ, το αμερικανικό αργό West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου έκλεισε την Δευτέρα στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.
Από τις αρχές του έτους το WTI και το Μπρεντ έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους. Η ιστορική χθεσινή αρνητική τιμή εντείνει την πίεση στον αμερικανικό πετρελαϊκό τομέα, καθώς πολλές καταχρεωμένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία. Η Whiting Petroleum Corporation, που ειδικεύεται στη σχιστολιθική εξόρυξη στη Βόρεια Ντακότα και το Κολοράντο κατέθεσε ήδη αίτηση πτώχευσης. Πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις δαπάνες τους.
ΟΠΕΚ: "Ανεπίσημη" τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά πετρελαίου
Πολλές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες παραγωγοί πετρελαίου που δεν μετέχουν στον Οργανισμό αυτόν, συζήτησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης την «δραματική κατάσταση» που διαμορφώνεται στην αγορά του μαύρου χρυσού, η τιμή του οποίου καταγράφει ιστορική πτώση, λόγω και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Σε αυτήν την «ανεπίσημη» συζήτηση, οι συμμετέχοντες «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προσαρμόσουν την παραγωγή πετρελαίου» με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 12 Απριλίου, ανέφερε σε σειρά αναρτήσεων στο Twitter ο ΟΠΕΚ. Η συμφωνία εκείνη προβλέπει τη μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Μάιο.
ΑΠΕ ΜΠΕ