EllenR. Wald, Forbes - Ηπτώση που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη είναι πολύ πιο σημαντική και ανησυχητική από τις αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Η πρωτοφανής εξέλιξη της 20ής Απριλίου κυριάρχησε φυσικά στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, γιατί φαινόταν απίθανο ότι θα μπορούσαν οι τιμές του πετρελαίου να περάσουν σε αρνητικό έδαφος.
Στην πραγματικότητα, όμως, η εξέλιξη αυτή απλώς κατέδειξε ότι οι τιμές αποθήκευσης του καυσίμου (σ.σ. που έχουν εκτοξευθεί λόγω του κορεσμού της αγοράς με αδιάθετες ποσότητες, εξαιτίας κυρίως του γενικευμένου lockdown που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού) ήταν πολύ υψηλές ώστε οι πωλητές να διαθέσουν το πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου (σ.σ. το συμβόλαιο έληξε εχθές) σε θετικές τιμές. Πρόκειται όμως για μια κατάσταση που συμβαίνει άπαξ και τράβηξε τα βλέμματα λόγω ακριβώς του γεγονός αυτού καθαυτού. Ακόμη και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιείται η πτώση των πετρελαϊκών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ.
Στον αντίποδα, η εικόνα της αγοράς πετρελαίου την Τρίτη, 21 Απριλίου, είναι πολύ πιο τρομακτική.
Το συμβόλαιο Ιουνίου για το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης με "βουτιά” 43%, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το Brent σημείωσε πτώση 24,4%.
Θυμηθείτε ότι όταν οι πετρελαϊκές τιμές "βυθίστηκαν” στις 9 Μαρτίου (ώρα Ασίας, που στην πραγματικότητα ήταν 8 Μαρτίου στις ΗΠΑ), τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ιστορικό sell-off. Σήμερα, όμως, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού έχουμε συνηθίσει πλέον στις άνευ προηγουμένου μαζικές πωλήσεις, σε όλες τις αγορές. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.
Οι σημερινές τιμές του πετρελαίου προκαλούν τρόμο σε όλους τους παραγωγούς, και όχι μόνο στις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου ή τις άλλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις με υψηλό κόστος παραγωγής. Το Brent έκλεισε την Τρίτη κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο, που όμως αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για έναν επιπλέον λόγο, διότι καταδεικνύει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσοίωνες καταστάσεις.
Όσοι παρακολουθούν την αγορά του πετρελαίου μπορεί να θυμούνται ότι πρόσφατα η Ρωσία είχε δηλώσει πως μια τιμή στα 40 δολάρια το βαρέλι είναι κάτι που μπορεί να αντέξει άνετα ο προϋπολογισμός της. Πλέον, όμως οι τιμές διαμορφώνονται κάτω από το ήμισυ του επιπέδου αυτού.
Όσο για τη Σαουδική Αραβία, μια τόσο χαμηλή τιμή σημαίνει ότι το βασίλειο αποκομίζει λιγότερο από 3 δολάρια ανά βαρέλι σε δικαιώματα επί του πετρελαίου.
Ως εκ τούτου είναι σαφές πως αν και οι αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν τη Δευτέρα ήταν αυτές που κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με την πτώση της Τρίτης, η τελευταία θα έχει βαθύτερες επιπτώσεις.
Πηγή: Capital