Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για τον διορισμό των κ.κ. Ρίκαρντ Σκούφια και Αριστοφάνη Στεφάτου στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντιστοίχως, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ.
"Η ΕΔΕΥ είναι ένας κρίσιμος οργανισμός, που τώρα γίνεται ακόμα κρισιμότερος, αφού δεν θα είναι πλέον αρμόδια μόνο για τους υδρογονάνθρακες αλλά και για τους αγωγούς", επισήμανε νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΠΑ ιδιωτικοποιείται.
"Προχωρεί η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ μένει το κομμάτι της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, το οποίο εντάσσεται ως θυγατρική εταιρεία στην ΕΔΕΥ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της απόσχισης. Θα ολοκληρωθούν όπως ο νόμος ορίζει, δύο μήνες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και βούληση της κυβέρνησης είναι να αγοραστούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ που έχει αυτή την ώρα στη ΔΕΠΑ Υποδομών και κατά συνέπεια και στη ΔΕΠΑ Διεθνών, ώστε η καινούργια εταιρεία, η καινούργια ΕΔΕΥ που θα είναι αρμόδια και για τους αγωγούς και στην οποία η ΔΕΠΑ Διεθνών θα είναι θυγατρική, να είναι 100% κρατική εταιρεία. Αυτή την εταιρεία καλούνται να διοικήσουν οι κ.κ. Σκούφιας και Στεφάτος και είμαι βέβαιος ότι με την πείρα και τη γνώση τους θα τα καταφέρουν", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι και οι δύο προτεινόμενοι είναι Έλληνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό. Για τον κ. Σκούφια, ο υπουργός επισήμανε ότι τελευταία ήταν επικεφαλής του project του ΤΑΡ, και έχει μεγάλη γνώση του τομέα των αγωγών και των υδρογονανθράκων. Για τον κ. Στεφάτο, είπε ότι έχει κάνει μεγάλη καριέρα στους υδρογονάνθρακες ως ανώτερο στέλεχος, στη Νορβηγία. "Και οι δύο είναι νέοι άνθρωποι και χαίρομαι που δέχθηκαν την πρόσκληση της κυβέρνησης να έρθουν και να υπηρετήσουν την Ελλάδα, σε ένα κρίσιμο οργανισμό όπως είναι η ΕΔΕΥ", είπε ο κ. Χατζηδάκης.
Αρνητική ψήφο έδωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία επισήμανε ότι το κόμμα της έχει σαφή θέση ενάντια στις εξορύξεις για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, πολιτικούς. Είπε ακόμη, ότι είναι πολύ επικίνδυνη η εξάρτηση της ενεργειακής πολιτικής από τους υδρογονάνθρακες, τόσο από περιβαλλοντική άποψη, όσο και από άποψη γεωπολιτικής ασφάλειας.