Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η BP, η Chevron, η ExxonMobil, η Shell και η Total μείωσαν συλλογικά την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και επιπλέον, μείωσαν την παραγωγή τους καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε δραστική μείωση της ζήτησης και των τιμών των καυσίμων.
Η ζήτηση καυσίμων έφτασε σε σημείο να μειωθεί περισσότερο από 30% παγκοσμίως, ενώ συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά πριν από την πανδημία.
Αναφορικά με το ζήτημα, αρκετά στελέχη των εταιρειών δήλωσαν ότι έχουν κάνει μαζικές περικοπές επειδή αναμένουν ότι η ζήτηση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετά τρίμηνα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν λιγότερο και χρησιμοποιούν λιγότερα καύσιμα, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.
Από αυτές τις πέντε εταιρείες, μόνο η Exxon Mobil δεν κατέγραψε σημαντικές απομειώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με επανεκτίμηση των σχεδίων της θα μπορούσε να οδηγηθεί σε υποβάθμιση σημαντικού μέρους των περιουσιακών της στοιχείων, κάτι που σημαίνει την περικοπή κατά 20% ή 4,4 δισεκατομμυρίων βαρελιών των αποθεμάτων της σε πετρέλειο και φυσικό αέριο.
Αντίθετα, η BP σημείωσε απώλεια 17 δις. δολαρίων και γι’ αυτό το λόγο σκοπεύει να επικεντρώσει τις δαπάνες της μέσα στα επόμενα χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λιγότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Μάλιστα, η εταιρεία έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να μειώσει τη συνολική της παραγωγή κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου και ισοδύναμου φυσικού αερίου την ημέρα έως το τέλος του 2030, από τα τρέχοντα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια.
Από τις πέντε εταιρείες, η Exxon θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ημερήσια παραγωγή 3,64 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ισοδύναμου φυσικού αερίου την ημέρα, όμως η παραγωγή της μειώθηκε κατά 408.000 βαρέλια μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.
Σημειώνεται, βέβαια ότι και οι πέντε μεγάλες εταιρείες μείωσαν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ των τριμήνων, συνολικά κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε απότομα παγκοσμίως, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η αγορά τον Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να επέλθει μια ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και η ζήτησης στην αγορά.