Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο για ολική επαναφορά της τηλεργασίας στην Ελλάδα το χειμώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται σκέψεις στην κυβέρνηση για επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για τους επόμενους μήνες.
Το μέτρο εφαρμόστηκε μέσα στην πανδημία και πλέον δεν αποκλείεται να επανέλθει για την ενεργειακή κρίση, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των μετακινήσεων, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα κόστη για τις επιχειρήσεις. Βέβαια το κόστος της θέρμανσης το αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι, εφόσον μείνουν σπίτι για να εργαστούν.
Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι γλιτώνουν τα έξοδα μετακίνησης, αλλά η τηλεργασία δεν είναι απαραίτητα φορέας εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς εκείνο που πετυχαίνει είναι να μεταφέρει τις ενεργειακές δαπάνες στους εργαζόμενους.
Στη Γαλλία ήδη πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στην τηλεργασία. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας το χειμώνα που έρχεται και κυρίως για την αποφυγή διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν η κυβέρνηση προβλέπει την αυξημένη χρήση της τηλεργασίας στις διοικήσεις των δημοσίων υπηρεσιών, ειδικά στις περιπτώσεις εργασίμων ημερών που παρεμβάλλονται μεταξύ αργιών.
Στόχος είναι να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων γραφείου από και προς τον τόπο απασχόλησής τους.
Ως κίνητρο για την ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν αποφάσισε την αύξηση κατά 15% της αποζημίωσης για τις ημέρες που οι υπάλληλοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως. Στις ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα. Απευθύνει όμως έκκληση προς τον ιδιωτικό τομέα για να ακολουθήσει το παράδειγμα του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό τηλεργασίας στη χώρα μας βρίσκεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας, ήτοι το κόστος του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών. Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά.
Επίσης εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους όρους εργασίας που διαφοροποιούνται λόγω της τηλεργασίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:
α) Το δικαίωμα αποσύνδεσης
β) Την ανάλυση του πρόσθετου κόστους, με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία, ιδίως, το κόστος τηλεπικοινωνιών, του εξοπλισμού και της συντήρησής του και τους τρόπους κάλυψής του από τον εργοδότη.
γ) Τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού.
Γιατί οι εργαζόμενοι προτιμούν το γραφείο
Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι σε αρκετές χώρες του κόσμου απολάμβαναν τα οφέλη της τηλεργασίας, ένα φαινόμενο, που διευρύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας .
Ωστόσο, η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει. Οι υψηλοί λογαριασμοί θέρμανσης και η προοπτική να εργαστούν σε ένα κρύο και άβολο σπίτι αυτόν τον χειμώνα μπορεί σύντομα να ωθήσει περισσότερους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο.
Αυτή η τάση έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην Ευρώπη, όπου η ενεργειακή κρίση είναι έντονη, και ειδικότερα στη Βρετανία.