Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, παρουσιάζει το Greek Energy Market Report 2022
Το 2021 ήταν ένα έτος αξιοσημείωτης ανάπτυξης, μετά το 2020 και την πανδημία, όπου δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο ευκαιρίας και ελπίδας, αλλά και με σημαντικές προκλήσεις, αντιφάσεις και αβεβαιότητα. Το έτος χαρακτηρίστηκε από καθοριστικά κείμενα ορόσημα πολιτικής, όπως το ευρωπαϊκό Fit for 55, κεντρικές πρωτοβουλίες υποστήριξης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και αυξημένες τιμές και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα στον ενεργειακό τομέα και την οικονομική δραστηριότητα εν γένει.
Το μερίδιο των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα, με τη συμβολή-ρεκορ των ΑΠΕ να φτάνει το 63% το Μάιο και με τα αιολικά σε ρεκόρ με 48% το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, και ακόμα και χωρίς να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη γεωπολιτική διαταραχή, η μέση τιμή στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού εκτοξεύτηκε στα 240 ευρώ/MWh το 2021 και μαζί με την άνοδο στις τιμές αερίου και CO2, με 90 και 80 ευρώ αντίστοιχα, δημιούργησαν μια εντελώς νέα πραγματικότητα για τον κλάδο, που απαιτεί στοχευμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και δράσεις.
Το 2021 παρατηρήθηκε έντονη μεταβλητότητα στη σύγκριση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή ως το τέλος του έτους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ειδικότερα, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατέγραψαν ιστορικά υψηλά στο δεύτερο εξάμηνο. Οι τιμές του φυσικού αερίου των νοικοκυριών ακολούθησαν την ίδια τροχιά και τριπλασιάστηκαν στην περίοδο 2021-2022, φτάνοντας τα 11,08 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2022. Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, κυρίως ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του χαμηλού επιπέδου αποθήκευσης.
Η διαδικασία απανθρακοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζεται, με το μερίδιο δυναμικότητας των λιγνιτικών ενεργειακών τεχνολογιών να μειώνεται στο 12% τον Ιανουάριο του 2022. Παρά την πτώση αυτή, η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη θα αναβληθεί από το 2025 στο 2028 ως μέτρο για τη μείωση της εξάρτησης των εισαγωγών σε φυσικό αέριο.
Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Πέρυσι προστέθηκαν στην αγορά 1,5 GW νέων πράσινων έργων, από τα 7,7 GW που είναι ο εθνικός στόχος για τη δεκαετία έως το 2030, δηλαδή το 20% έχει ήδη καλυφθεί. Επιπλέον, έως το 2025, σχεδιάζεται να προστεθούν 3 GW στο σύστημα, οι επενδύσεις σε έργα και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να ευδοκιμήσουν και ο στόχος του ΕΣΕΚ για το μερίδιο των ΑΠΕ θα αναβαθμιστεί σημαντικά.
Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνει την υιοθέτηση και τη χρήση των ΑΠΕ και να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση, μέσω πληθώρας χρηματοδοτικών εργαλείων (ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ). Ωστόσο, ο ευρύτερος μετασχηματισμός της αγοράς χονδρικής και η επέκταση των Συμφωνιών Αγοράς Ισχύος (ΣΠΣ) είναι επίσης κρίσιμοι για την ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ΑΠΕ είναι δεδομένο και σε ανοδική τροχιά, ενώ επεκτείνεται και σε νεότερες τεχνολογίες, όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια και το υδρογόνο. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός συνεκτικού και τεχνολογικού ρυθμιστικού πλαισίου, που θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ελαχιστοποιούσε τη γραφειοκρατία και τα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης.
Από τις αρχές του 2022, ο κόσμος συγκλονίζεται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις του στην αγορά ενέργειας. Λόγω του υψηλού αντίκτυπου αυτής της κρίσης στην αγορά ενέργειας, η Έκθεση περιλαμβάνει ανάλυση έως τον Απρίλιο του 2022, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
Η HAEE συγκεντρώνει συνεχώς και αναλύει τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, φιλοδοξώντας να αποτελέσει αντικειμενική πηγή πληροφοριών και γνώσεων, υποστηρίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο και τεκμηριωμένες αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.