Το ΚΑΠΕ συμμετέχει στην 29η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων "Agrotica 2022", που διοργανώνεται το διάστημα από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα:
- Στο Περίπτερο 2/Stand 45, συνεργάτες των Τμημάτων Βιομάζας και Γεωθερμίας θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για αγροτικές εφαρμογές με χρήση βιομάζας και γεωθερμίας και για καλλιέργειες για παραγωγή ενέργειας, βιοκαυσίμων και βιο-υλικών.
- Στο Περίπτερο 2/Stand 15, συνεργάτες του Τμήματος Βιομάζας, σε συνεργασία με συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και του Γερμανικού ερευνητικού κέντρου DBFZ, θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα επιτεύγματα του έργου MUSIC - Market Uptake Support for Intermediate bioenergy Carriers -Υποστήριξη της αγοράς ενδιάμεσων φορέων βιοενέργειας, επικεντρώνοντας σε θέματα παραγωγής εξανθρακώματος βιομάζας από μετατροπή γεωργικών υπολειμμάτων, για χρήση σε εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης και άλλες εφαρμογές.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, το ΚΑΠΕ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο DBFZ, συνδιοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες τεχνικές αξιοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων».
Στόχος της εκδήλωσης η ενημέρωση των φορέων της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες, αλλά και ευρύτερα όσους δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα, γύρω από τις τεχνολογίες και στρατηγικές αξιοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων, καθώς και η εμπλοκή τους σε έναν γόνιμο διάλογο, τόσο για τις ίδιες τις τεχνολογίες όσο και για τις ευκαιρίες που απορρέουν από την εφαρμογή τους σε τοπικό, αλλά και εθνικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα “C” του Συνεδριακού Κέντρου “Ν. Γερμανός”, μια σειρά Ερευνητικών έργων (GOLD, BIKE, 4CEMED, FORTE) που υλοποιεί το ΚΑΠΕ και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», με απώτερο στόχο την έρευνα και προώθηση της καλλιέργειας διάφορων ενεργειακών και βιομηχανικών φυτών, κατάλληλων για τις Ελληνικές συνθήκες, αλλά και άλλων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.