Εβδομάδες κινητοποιήσεων θα είναι οι επόμενες για τους αγρότες της χώρας καθώς όλες τις προηγούμενες μέρες από τις συνελεύσεις τους ήδη έχουν λάβει ή λαμβάνουν αποφάσεις για τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις.
Σε ορισμένες περιοχές, ήδη οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, σε συλλαλητήρια, διαμαρτυρόμενοι διότι ασφυκτιούν από τα υψηλά κόστη παραγωγής.
Μάλιστα δηλώνουν ότι πρόκειται να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις.
Η μείωση του κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η γενναία επιδότηση στα αγροεφόδια, η πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και η εξόφληση των αποζημιώσεων που καθυστερούν , αποτελούν την προμετωπίδα του αγώνα των αγροτών.
Τα μπλόκα στις εθνικές, είναι ο μόνος τρόπος να ακουστούν τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αναφέρουν οι αγρότες σε σχετικές δηλώσεις τους.
Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).
Οι αγρότες ζητούν άμεσα:
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Συμμετέχουν και οι κτηνοτρόφοι
Τις κινητοποιήσεις των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων, που ήδη έχουν ξεκινήσει κι αναμένεται να κλιμακωθούν για την επίλυση των αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων στηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Κάνει λόγο για «δίκαια αιτήματα, που εκφράζουν την αγωνία τους, για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, για τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού γάλακτος και κρέατος, για την πάταξη της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών. Είναι αυτή η αγωνία που, σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα».
«Στην κρίσιμη αυτή περίοδο», ο ΣΕΚ καλεί τις οργανώσεις μέλη του σε όλη την Ελλάδα να πάρουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως και τους κτηνοτρόφους, «για να διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας».
Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν:
1. Για τη μείωση του κόστους ενέργειας:
Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.
Μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες.
2. Για τα τρόφιμα:
Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το κρέας, το ελαιόλαδο κ.α., τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2023, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, και την απορρόφηση των ζωικών προϊόντων.
3. Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών – πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:
Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.
4. Για την προστασία από τις «ελληνοποιήσεις» των αγροτικών – ζωικών προϊόντων:
Ενίσχυση των ελέγχων κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το «ΑΡΤΕΜΙΣ 2».