Ειδικά για τα νοικοκυριά, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Η προώθηση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κτηριακού κελύφους. Το 17% των κτηρίων κατοικίας αναμένεται να καλύπτουν τις θερμικές ανάγκες με αντλίες θερμότητας αέρα-νερού το 2030, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το έτος 2050 αναμένεται να αυξηθεί σε 91%. Η αυξημένη διείσδυση των αντλιών θερμότητας στην περίπτωση των κτηρίων του τριτογενή τομέα αναμένεται να πλησιάσει το 69% και 90% το 2030 και 2050 αντίστοιχα.. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο του ΕΣΕΚ, για τις αντλίες θερμότητας θα χρειασθεί να αναπτυχθεί εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης της διείσδυσής τους στην αγορά.
Ειδικότερα τονίζεται ότι η χρήση συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη (κυρίως αντλίες θερμότητας και θερμικά ηλιακά συστήματα) θα ενισχυθεί μέσω της συνδυαστικής αξιοποίησης διαφορετικών μέτρων πολιτικής. Τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην προώθηση των οικονομικά βέλτιστων συστημάτων ΑΠΕ ανά κατηγορία τελικού καταναλωτή, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα και τη συνεισφορά τους στην επίτευξη του αντίστοιχου στόχου.
Σημειώνεται ότι ο δεσμευτικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ειδικά για θέρμανση και ψύξη τίθεται στο 46% για το 2030, υψηλότερα από το προηγούμενο ΕΣΕΚ. Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συνεισφέρουν κυρίως οι αντλίες θερμότητας, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν τη διάσπαρτη θερμότητα, και τα θερμικά ηλιακά συστήματα. Δεν προβλέπεται επέκταση της χρήσης βιομάζας για καύση σε κτήρια των πόλεων για την αποφυγή επιβάρυνσης της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα από σωματίδια.
Κατά συνέπεια, η επίτευξη του στόχου της διατήρησης της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης σε επίπεδο λίγο μικρότερο από το επίπεδο του 2021 απαιτεί ανάληψη υποχρέωσης μεγάλου ύψους εξοικονόμησης ενέργειας από τον τομέα των κτηρίων, δηλαδή κατοικιών και κτηρίων υπηρεσιών. Ο τομέας αυτός πρέπει να μειώσει την τελική κατανάλωση το 2030 κατά 15% 14 περίπου, συγκριτικά με την κατανάλωση το 2021, για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας των τομέων της βιομηχανίας και των μεταφορών. Ο στόχος αυτός για τα κτήρια απαιτεί σημαντική προσπάθεια και επέκταση των σχετικών υποστηρικτικών προγραμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης στα κτήρια θα προέλθει από την επέκταση του ρυθμού ανακαινίσεων παλαιών κτηρίων και την αύξηση του βαθμού ενεργειακής αναβάθμισης. Τα σχετικά προγράμματα θα χρειασθεί να θέσουν διπλάσιους ή μεγαλύτερους ακόμα στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μέσω ανακαινίσεων, συγκριτικά με τους σημερινούς ρυθμούς. Σημαντική συνεισφορά αναμένεται από την διείσδυση στην αγορά των προηγμένων αντλιών θερμότητας για θέρμανση, οι οποίες συμβάλλουν και στους δύο στόχους, δηλαδή τις ΑΠΕ στον τομέα θέρμανσης-ψύξης και στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
Επιπρόσθετα, θα υποστηριχθεί η συντεταγμένη προώθηση συστημάτων ΑΠΕ, όπως είναι ενδεικτικά τα θερμικά ηλιακά συστήματα, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όσο και στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη. Επίσης προβλέπεται, έστω και με μικρό μερίδιο, συνεισφορά από δίκτυα τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ αξιοποιώντας κυρίως γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και ανανεώσιμα αέρια.