Η κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση.
Η ΔΕΗ και σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, που επισήμως αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των μονάδων της του λιγνιτικού σταθμού Αγίου Δημητρίου.
Ακόμη δεν έχει εκκινήσει η κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στον παλιό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, έργο που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα.
Η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει την έναρξη κατασκευής του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της επιχείρησης η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας προβλέπεται 22 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ανάδοχο. Μάλιστα τον Ιούνιο το ΥΠΕΝ έδωσε «πράσινο φως» στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς τροποποιώντας προηγούμενη απόφαση του 2011. Στην εγκριτική απόφαση περιλαμβάνεται κατʼ αρχάς το σχέδιο για την κατασκευή στον ΑΗΣ του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο οποίος θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής μετά και την παύση λειτουργίας των τοπικών λιγνιτικών μονάδων. Η μονάδα θα λειτουργεί με βασικό καύσιμο αέριο, ενώ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 105,34 MWe και θερμική ισχύ τουλάχιστον 65 MWth.
Ο προϋπολογισμός του έργου που σχεδιάζει η ΔΕΗ ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ διατηρεί και μονομερές δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 7 ετών συντήρησης, με προϋπολογισμό στα 19,7 εκατ. ευρώ.
O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, θα κατασκευαστεί για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) έπειτα από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τον περασμένο Μάιο με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη είχε υπογραφεί η πρόσκληση για ένα άλλο έργο που αφορά στην τηλεθέρμανση και συγκεκριμένα το έργο του δικτύου τηλεθέρμανσης στον Νομό Κοζάνης προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή των αγωγών διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων εντός του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς.