Η δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση άνθρακα αφορά ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που μπορούν να διαδραματίσουν διαφοροποιημένο ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, σήμερα υπάρχουν περί τις 35 εμπορικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως που αναπτύσσουν το CCUS για βιομηχανικές δραστηριότητες, μετασχηματισμό καυσίμων και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η δυναμική ανάπτυξης του CCUS έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αφού περίπου 300 έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλη την αλυσίδα αξίας της εν λόγω τεχνολογίας, ενώ, επιπλέον, έχουν προαναγγελθεί πάνω από 200 νέες εγκαταστάσεις που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2030, δεσμεύοντας πάνω από 220 Mt CO2 ετησίως.
Ωστόσο, για να μετατραπεί η δυναμική αυτή σε δράση, όπως επισημαίνει η μελέτη του ΙΕΝΕ, θα πρέπει να υπάρξει πολιτική στήριξη από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και η διαμόρφωση του κατάλληλου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, απαιτούνται τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό, και χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για την επαναχρησιμοποίηση του CO2, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE ) ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατήρτισε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το CCUS και τις εφαρμογές του στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η μελέτη προτείνει έναν ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, με τη μορφή clusters, σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η νέα μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με τίτλο «Προοπτικές Εφαρμογής των Τεχνολογιών CCUS στην Ελλάδα» ("Prospects for the Implementation of CCUS Technologies in Greece – M64) αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των τεχνολογιών CCUS σε συνδυασμό με την παραγωγή υδρογόνου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ομάδα μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2023. Η μελέτη διεξήχθη σε βάση multi-client και υποστηρίχθηκε από τις ακόλουθες εταιρείες: ΔΕΠΑ Εμπορίας, HELLENiQ ENERGY, ΔΕΣΦΑ, ΕΔΕΥΕΠ και τη ναυτιλιακή εταιρεία Franco.
Το Workshop του ΙΕΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις 1 0 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 10:00-16:00) , στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) . Στόχος της εκδήλωσης είναι, αφ' ενός, η παρουσίαση της μελέτης του Ινστιτούτου και, αφ' ετέρου, η γενικότερη συζήτηση πάνω στις προοπτικές ανάπτυξης των τεχνολογιών CCUS στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με άξονα την ήδη υπάρχουσα διεθνή εμπειρία. Για το λόγο αυτό, στους ομιλητές περιλαμβάνονται επιστήμονες που συμμετείχαν στην κατάρτιση της μελέτης αλλά και εκπρόσωποι του ΙΕΑ και της DG Energy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ανώτερα στελέχη ενεργειακών ομίλων και ινστιτούτων.
Αναλυτικές πληροφορίες για το ειδικό Workshop του ΙΕΝΕ και τους όρους συμμετοχής, επισκεφθείτε το σχετικό microsite.