Η ανάγκη ανακύκλωσής τους με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τη μείωση των εκπομπών CO2 η ανακύκλωση του τηγανέλαιου συνεισφέρει στην αποφυγή αποφράξεων των αποχετεύσεων και του αποχετευτικού συστήματος των πόλεων, και συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας στους βιολογικούς καθαρισμούς. Άλλωστε το βιοντίζελ αναμένεται να διαδραματίσει και σημαντικό ρόλο στη μείωση των ρύπων στις μεταφορές.
Με κορυφαίο ζητούμενο τον πράσινο μετασχηματισμό η εταιρία Motor Oil παρουσίασε χθες τις θυγατρικές της VERD και Πράσινο Λάδι. Η εταιρεία VERD ιδρύθηκε το 2005 με αντικείμενο εργασιών της, την παραγωγή και εμπορία βιοκαυσίμων, στο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ που διαθέτει στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80,000 τόνων ετησίως. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της εταιρείας Πράσινο Λάδι, η οποία αποτελεί θυγατρική της VERD, εστιάζει στη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή του βιοντίζελ, του πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που συνεισφέρει στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%.
Μόνο από την λειτουργία της Verd εκλύονται κάθε χρόνο 70.000 τόνοι λιγότερο CO2 στην ατμόσφαιρα όπως ανέφερε σε ειδική εκδήλωση ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της VERD. Απασχολεί μαζί με το «Πράσινο Λάδι» 63 άτομα προσωπικό υψηλής κατάρτισης (στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τον Βόλο). Πραγματοποιεί πωλήσεις 30.000 τόνων βιοντίζελ δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ προγραμματίζει την επέκτασή της στον τομέα των ναυτιλιακών καυσίμων. Το Πράσινο Λάδι λειτουργεί δύο πλήρως πιστοποιημένες βάσεις συλλογής και πρώτης επεξεργασίας στο Περιστέρι Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία συλλέγει με ίδια μέσα στην Αττική, ενώ είναι η μόνη εταιρεία του είδους της με πανελλαδικό δίκτυο.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση συλλέγει τηγανέλαια από 13.600 εστιατόρια πανελλαδικά με την ελληνική αγορά τηγανέλαιων να προέρχεται κατά 45% από βιομηχανίες και εστιατόρια και κατά 55% από νοικοκυριά. Γι΄αυτό το λόγο ο στόχος είναι να ενημερωθεί ο κόσμος και να συλλέγει το τηγανέλαιο το οποίο τα νοικοκυριά είτε το χρησιμοποιούν μία φορά ή περισσότερες στο τέλος το πετάνε. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα με σημεία συλλογής. Το τηγανέλαιο συλλέγεται σε μπουκάλια και απορρίπτεται σε γκρι κάδους, που έχουν την κατάλληλη σήμανση. Στο μέλλον η εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει περισσότερα σημεία και μάλιστα θα λειτουργήσει και μια ειδική εφαρμογή. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι πολίτες θα «αγκαλιάσουν» αυτή την πρωτοβουλία.