Χθες οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχώρησαν στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, στον νομό Ηλείας. ο επιτόπιος έλεγχος αποκάλυψε ότι το πρατήριο διατηρούσε δύο παράνομες δεξαμενές καυσίμων, με 2.040 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας. Οι ελεγκτές βρήκαν, στην πίσω πλευρά της εγκατάστασης, βυτιοφόρο, την ώρα που εκφόρτωνε πετρέλαιο ναυτιλίας σε πλαστική δεξαμενή, για την οποία το πρατήριο δεν διέθετε άδεια, ούτε είχε συνδεθεί με το σύστημα εισροών – εκροών. Τη στιγμή του ελέγχου, στη δεξαμενή είχαν ήδη τοποθετηθεί 1.008,82 λίτρα καυσίμου ναυτιλίας. Η έρευνα στον χώρο του πρατηρίου έφερε στο φως και δεύτερη παρόμοια δεξαμενή, με περιεχόμενο επιπλέον 1.031,18 λίτρα καυσίμου ναυτιλίας.
Δεν είναι η μοναδική περίπτωση παραβατικότητας, καθώς το φαινόμενο έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.
Στους τελευταίους 14 μήνες οι αρχές έχουν βάλει λουκέτο σε 18 πρατήρια υγρών καυσίμων. Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν 130 τόνοι λαθραίων καυσίμων ενώ οι απώλειες εσόδων για το κράτος εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Ενδεικτικά για το μέγεθος της παραβατικότητας στην αγορά υγρών καυσίμων είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο απολογιστικό σημείωμα των Τελωνειακών Υπηρεσιών, συνοδευτικό του Προϋπολογισμύ του 2024, την περασμένη χρονιά οι διωκτικές αρχές εντόπισαν 34 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων πιάστηκαν στην “τσιμπίδα” των Διωκτικών Αρχών 34 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων και κατασχέθηκαν συνολικά 130,1 τόνοι βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και διαλυτών.
Πάντως στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών για όλους όσοι ενέχονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχέδιου, προβλέπονται τα εξής:
-όταν από εξέταση δείγματος καυσίμων υπάρχει διαφορά μεταξύ της ανάλυσης του πρώτου, και του κατ' έφεση δείγματος, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για 2 έτη
-αν μετά από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής, διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση, για 2 έτη
-αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι υπάλληλοι τους παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για 2 έτη.
Επιπλέον, αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας, κατά τον χρόνο της σφράγισης, στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση, δεν κωλύει τη σφράγιση της εγκατάστασης
Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για 2 έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.
Εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών προβλέπεται και η δέουσα επιμέλεια από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες οφείλουν να εποπτεύουν πιο στενά τους πελάτες- πρατηριούχους, με την πρόβλεψη προστίμων όπου διαπιστώνεται αμέλεια σε αυτήν την εποπτεία. Τα πρόστιμα φτάνουν στις 30.000 ευρώ ανά πρατήριο, αν οι εταιρίες δεν αποσύρουν εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση για παραβατική συμπεριφορά των πρατηρίων, όλα τα τυχόν σήματά τους και τις αντλίες τους και εντός ευλόγου χρόνου, όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους από το πρατήριο καυσίμων.
Όπως είπε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στη Βουλή για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τον περιορισμό του λαθρεμπορίου «έλειπε από το νομικό μας σύστημα, το έχουμε στα καπνικά δεν το είχαμε στον χώρο των ενεργειακών προϊόντων. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει και η αγορά τις δικές της ευθύνες, ελέγχου και εποπτείας, να ξέρουν με ποιους συναλλάσσονται. Να μην συναλλάσσονται με εκείνους που γνωρίζουν ότι λαθρεμπορεύουν τα καύσιμα ή νοθεύουν τα καύσιμα ή παραποιούν τους μηχανισμούς τους. Μια σύγχρονη διοίκηση πρέπει να έχει έμπιστους συνεργάτες οι οποίοι λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας και δέουσας επιμέλειας». Χαρακτήρισε δε σημαντική τη συνολική αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να λαθρεμπορεύουν καύσιμα ή να νοθεύουν καύσιμα ή να πειράζουν τις αντλίες.