Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την άμεση εφαρμογή του νέου πλαισίου, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Η νομοθέτηση έχει γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένονται οι κανονιστικές πράξεις και η υλοποίηση των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου ,προβλέπεται η ολοκλήρωση του συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εισροών εκροών το 2ο τρίμηνο του 2024 ενώ η εγκατάσταση εισροών εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου υπολογίζεται έως 2ο τρίμηνο του 2024.
Στις καθυστερήσεις στην εγκατάσταση της αξιοποίησης των δεδομένων εισροών εκροών έκανε αναφορά την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης σημειώνοντας ότι σημειώνοντας πως το πρόβλημα της παραβατικότητας για την αντιμετώπισή του χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα εισροών-εκροών. Συμπλήρωσε, δε, ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος τα τελευταία χρόνια, αν και το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν στο μεταξύ δείξει έντονη βούληση για να κλείσει η εκκρεμότητα, που θα απαιτήσει μια κρατική δαπάνη της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. “Η ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ από ό,τι ξέρουμε έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε ένα χρόνο στη λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος εισροών και εκροών. Ας ελπίσουμε ότι το σύντομα θα λειτουργεί, όπως και ο νέος νόμος, με τον οποίο, όπως ανέφερα, οι εταιρείες έχουν επωμιστεί βάρος που ανήκει στο κράτος” τόνισε ο κ. Αληγιζάκης. Η πρόταση του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας εκτός από την επικαιροποίηση των ψηφιακών προδιαγραφών υφιστάμενων συστημάτων, κάτι που θέλει τεχνική και νομοθετική παρέμβαση με υπουργική απόφαση είναι η επικαιροποίηση λογισμικού πρατηρίων με έλεγχο σε 26 σημεία και η ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής στοιχείων και διακρίβωση απαιτούμενων παραβάσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο καθιερώνεται η συνυπευθυνότητα για την παράνομη διακίνηση καυσίμων με τις εταιρείες εμπορίας πώλησης πετρελαιοειδών να είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο.
Ειδικότερα, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών λαμβάνουν μέτρα δέουσας επιμέλειας για διάθεση και διακίνηση ενεργειακών προϊόντων στα πρατήρια καυσίμων.
Τα συγκεκριμένα μέτρα συνίστανται:
-στην τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν καύσιμα σε αξιόπιστα φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
-στην τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων, την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών και άλλων μερών αυτού, με στόχο την τελωνειακή και φορολογική συμμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ενεργειακών προϊόντων,
-στην αναφορά ενδείξεων προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ,
-σε διακοπή της διάθεσης καυσίμων, στην απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και στην απάντληση και φύλαξη των καυσίμων εφόσον ενημερωθούν σχετικά από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Η απαγόρευση διάθεσης σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες πετρελαιοειδών και 100% θυγατρικές τους επιβάλλεται σε περίπτωση που διαπιστωθούν πέντε παραβάσεις σε περίοδο τριών μηνών.
Για τις εταιρείες, ο νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Ο νόμος προβλέπει ξεχωριστό πλαίσιο κυρώσεων για τα ίδια τα πρατήρια για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, της νοθείας και τις παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών – εκροών. Αυτές οι παραβάσεις οδηγούν σε σφράγιση της εγκατάστασης του πρατηρίου για δύο χρόνια με τη σφράγιση και την απαγόρευση δραστηριότητας να επεκτείνεται αυτόματα σε όλα τα πρατήρια της ίδιας ιδιοκτησίας.
Ειδικά σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών. Διετές λουκέτο προβλέπεται και στην περίπτωση όπου ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο με χρήση βίας ή απειλής .