Παραμένει χλιαρό το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το έκτακτο επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, καθώς μόλις το 36% των δυνητικών δικαιούχων έχει υποβάλλει αίτημα στην πλατφόρμα myθέρμανση. Οι αιτήσεις μέχρι σήμερα φτάνουν μόλις ξεπερνούν τις 441.000 ενώ μία εβδομάδα από την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι αιτήσεις που υποβληθεί δεν ξεπερνούν τις 50.000. Οι δικαιούχοι που μπορούν να ενισχυθούν με επιδότηση ρεύματος από 45 ευρώ έως 480 ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσής τους υπολογίζονται σε 1.200.000.
Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου ωστόσο με τους ρυθμούς που κατατίθενται οι αιτήσεις είναι αμφίβολο αν θα καλυφθεί ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων. Και αυτό την ώρα που τα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Μελετών και Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να καλύψουν βασικές ανάγκες με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να παίρνουν διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή/και κάρτες, ενώ από τα νοικοκυριά που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο το 30% είτε καταβάλλει τις δόσεις συχνά με καθυστέρηση (20%), είτε έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες (10%).”
Συνολικά, επιδεινούμενοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και σημαντικά υψηλοί παραμένουν οι δείκτες που αφορούν στην καθυστέρηση κάλυψης κάποιας βασικής ανάγκης, εξ αιτίας οικονομικής αδυναμίας. Ειδικότερα, με βάση την έρευνα, σχεδόν 4 στα 10 (39,7%) νοικοκυριά καθυστέρησαν να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία για κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το 21,8% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών θέρμανσης και το 10% την πληρωμή φροντιστηρίου/παιδικού σταθμού κλπ.
Οι αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής είναι εκείνες που έχουν επηρεάσει περισσότερο την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, πάνω από 7 στα 10 νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τα επηρέασαν περισσότερο σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες. Ακολουθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (52,3%), οι τιμές στη βενζίνη (26,1%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης (20%).
Στο μεταξύ, καταγράφεται εκτίναξη του ποσοστού των νοικοκυριών που αύξησε τις δαπάνες του για την κάλυψη βασικών αναγκών, προφανώς λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, το 73,6% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για είδη διατροφής, το 71,5% για λογαριασμούς σπιτιού, το 57,2% για θέρμανσης, το 49,4% για μετακινήσεις και το 45,2% για υγεία και φάρμακα.
Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και άλλα καύσιμα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.
Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η ενίσχυση αφορά στις δαπάνες που θα γίνουν στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2024 και οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε στους εκκαθαριστικούς, είτε στους έναντι μείωση από 45 έως 480 ευρώ.
Η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό αφορά σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).
Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:
α) επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024, όπως και
β) του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Διευκρινίζεται πως δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.