Στον «πάγο» φαίνεται πως έχει βάλει η Ε.Ε. το Σχέδιο Δράσης για τις Αντλίες Θερμότητας, προκαλώντας την κριτική της βιομηχανίας. Σύμφωνα με αναλυτές η θέρμανση και η ψύξη αποτελούν το 50% της χρήσης ενέργειας στην ΕΕ, και το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα. Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος για τις αντλίες θερμότητας χαρακτήρισε πρόσφατα αιφνιδιαστική την απόφαση για πάγωμα του σχεδίου, τη στιγμή όπως τόνιζε όπου οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας μειώνονται και ο κλάδος ζητά ισχυρή υποστήριξη πολιτικής με τη μορφή φιλόδοξων στόχων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης. Οι κατασκευαστές έχουν επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγική ικανότητα και στην εκπαίδευση των εγκαταστατών, βασιζόμενοι στον βασικό ρόλο που δίνεται στις αντλίες θερμότητας στο πακέτο Green Deal, Fit for 55°C και στο REPowerEU αναφέρει ο σύνδεσμος.
Το κόστος στην Ελλάδα παραμένει αυξημένο με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως χρειάζεται μείωση των φόρων των υλικών. Την ίδια ώρα για ένα σπίτι 90 τ.μ. η αξία ενός συστήματος ξεπερνά τα 3.000, καθιστώντας το κόστος απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
Η Ευρώπη καταγράφει υψηλή παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία αποτελεί σχεδόν το 44% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2023. Ωστόσο, όσο ο τομέας της θέρμανσης παραμένει μη ηλεκτροδοτούμενος. Υπενθυμίζεται πως οι επιδοτήσεις για την εγκατάσταση αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα δεν θα επιτρέπονται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη, με σκοπό την πλήρη κατάργηση των λεβήτων που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα, έως το 2040.