Όπως έχουμε αναδείξει, ο εμπαιγμός των μικρών επενδυτών φωτοβολταϊκών στην Δυτική Μακεδονία δεν έχει όρια. Με συνεχείς μεθοδεύσεις η ηγεσία του ΥΠΕΝ οδηγεί στο καλάθι των αχρήστων χιλιάδες αιτήσεις μικρών φωτοβολταϊκών ενώ την ίδια ώρα αδειοδοτεί μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και δεσμεύει μεγάλο μέρος του ηλεκτρικού χώρου για υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.
Πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα στην μετάβαση και επιθυμούμε την στήριξη όλων των φορέων σ αυτή την προσπάθεια. Μεταφέρουμε την αγωνία των χιλιάδων επενδυτών όσον αφορά την τύχη των αιτημάτων τους και το πάγιο αίτημα της προτεραιοποίησης της εξέτασης αυτών από τον ΑΔΜΗΕ. Η Δυτική Μακεδονία που υπήρξε το ενεργειακό κέντρο της χώρας για αρκετές δεκαετίες θέλει να συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο και στον κλάδο των ΑΠΕ, αλλά με συμμετοχή των μικρών επενδυτών αντισταθμίζοντας έτσι και την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται από την απολιγνιτοποίηση. Η υπεραξία και το οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων των μικρών φωτοβολταϊκών είναι υπερπολλαπλάσιο αυτού των μεγαλυτέρων έργων.
Για τους λόγους αυτούς θέσαμε τα παρακάτω αιτήματα του ΣΕΦΠΕ στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας:
- 1. Την διατήρηση της ταρίφας της λειτουργικής ενίσχυσης για τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας εως ότου ολοκληρωθούν, με παράλληλη παράταση της δυνατότητας υπογραφής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ,
- 2. Την άμεση εξέταση των αιτημάτων των κατηγοριών Γ2 και Γ4 της υπουργικής Απόφασης (συνεξέταση με την κατηγορία Α7)
- 3. Την αύξηση του ορίου της κατηγορίας Γ2 της υπουργικής απόφασης στα 1,4 GW από τα 0,4 GW που είναι σήμερα,
- 4. Να υπάρξει μέριμνα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσοδο μικρών επενδυτών στα έργα αποθήκευσης.
Απ την πλευρά του ο Περιφερειάρχης συμφώνησε να υποστηρίξει τα αιτήματα του ΣΕΦΠΕ και στην κεντρική πολιτική ηγεσία καθώς επίσης και ότι θα προσπαθήσει να γίνει συνολικός σχεδιασμός με τρόπο τέτοιο ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των δήμων και των ΤΟΕΒ της περιφέρειας.