Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζώρτζ Τσούνη, του προέδρου και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Σπυρόπουλου αντίστοιχα, του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Γιάννη Σαρμά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε τη συμβολή του κ. Μανιάτη στον καθορισμό των οικοπέδων και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Ιόνιο, στις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα νότια και ανατολικά της Κρήτης για την εύρεση υδρογονανθράκων. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ερώτημα άν υπάρχουν ακόμη περιθώρια εξόρυξής τους ή θα βασιστεί η ενεργειακή επάρκειας της χώρας σε Ανανεώσιμες πηγές για να προστατευθεί το περιβάλλον. Πρόσθεσε πώς πρόκειται για κομβικής σημασίας ερώτημα που άπτεται σχεδόν όλων των ζητημάτων της χώρας και είναι απαραίτητο να απαντηθεί.
Η πρώην επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, σημείωσε ότι το βιβλίο του Γιάννη Μανιάτη επιχειρεί να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση στο πιό σύνθετο πρόβλημα της εποχής μας τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη κι όλο τον κόσμο. Ανέφερε πως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος συνεχώς χειροτερεύει, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε την ελπίδα πώς δεν αντιμετωπίζεται με κόπο και μεγάλους πόρους το πρόβλημα. «Υπολογίζεται πώς θα κοστίσει 3 τρίς δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια», τόνισε επισημαίνοντας τη σύγκρουση συμφερόντων και τις γεωπολιτικές αντιπαλότητες. Ως προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου αναστροφής της κρίσης έθεσε: να επιμεριστεί το κόστος ο ιδιωτικός τομέας, να αντέξει η Ευρώπη στο δίλημμα ανταγωνιστική οικονομία ή αειφορία, να διαμορφώσει η Ελλάδα συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική και να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε πολίτης.
«Λυσάρι για τα ερωτήματα της κλιματικής κρίσης» χαρακτήρισε το βιβλίο η 'Αννα Διαμαντοπούλου η οποία επισήμανε ότι το 2014 ξεκίνησε η εθνική στρατηγική για το περιβάλλον που πρέπει να συνεχιστεί. Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι είναι αναξιοποίητος ο ορυκτός πλούτος της χώρας καθώς έχει μεταλλεύματα κι ορυκτά τα οποία εφόσον αξιοποιηθούν δίνουν αναπτυξιακές δυνατότητες για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Από τη πλευρά του ο ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κι Ευρώπη μπορούν απεξαρτηθούν από τα ορυκτά υλικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον ακολουθώντας το τρίπτυχο έρευνα - καινοτομία - ανάπτυξη. «Ναι η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει», πρόσθεσε.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκθείασε τη συγγραφική συμβολή του Γιάννη Μανιάτη λέγοντας ότι έθεσε τα κρίσιμα ζητήματα της πράσινης μετάβασης καταγράφοντας όχι μόνο ανησυχίες αλλά και προτείνοντας λύσεις. «Να είμαστε Προμηθείς κι οχι Επιμηθείς», ανέφερε επικαλούμενος μελέτη της Τράπεζας σύμφωνα με την οποία υπολογίζεται στο 1% του ΑΕΠ το χρόνο το κόστος της πράσινης μετάβασης. «Γι΄αυτό - υποστήριξε πώς - χρειάζονται δημοσιονομικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά κ.α μαξιλάρια ασφαλείας. Να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος».