ΙΕΝΕ: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα του 15ου South East Europe Energy Dialogue

ΙΕΝΕ: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα του 15ου South East Europe Energy Dialogue
Δευτέρα, 10/06/2024 - 15:04

Περισσότεροι από 45 ομιλητές, πανελίστες και συντονιστές από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση για την ενεργειακή σκηνή της ΝΑ Ευρώπης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, (ξενοδοχείο “ The Met Hotel) την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024.

Στο επίκεντρο του 15 ου South East Europe Energy Dialogue θα βρεθούν οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της ενεργειακής αγοράς, η ενεργειακή ασφάλεια και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και οι σχετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η καθιερωμένη ετήσια διεθνής διοργάνωση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης θα καλύψει μια ποικιλία θεμάτων, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η ηλεκτρική ενέργεια, οι υδρογονάνθρακες, οι ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο, αλλά και η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια.

Διακεκριμένοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών από μεγάλες εταιρείες ενέργειας, εμπειρογνωμόνων από όλους τους ενεργειακούς κλάδους ενέργειας, κρατικών αξιωματούχων και ακαδημαϊκών από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι από περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και think tanks, αναμένεται να συμμετάσχουν στο 15ο SEEED .

Ειδικότερα, η ενεργειακή ασφάλεια θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των εργασιών του συνεδρίου, με άξονα τη διασφάλιση του εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις ενεργειακές διασυνδέσεις, ενόψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Θα εξεταστεί επίσης ο ρόλος των εναλλακτικών οδών παροχής φυσικού αερίου, των αποστολών LNG, αλλά και οι διασυνοριακές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τα τελευταία επιτεύγματα στις ΑΠΕ, τα πράσινα καύσιμα, την πυρηνική ενέργεια και τις εφαρμογές CCUS.

Από την έναρξη της πραγματοποίησής του, ο «Ενεργειακός Διάλογος της ΝΑ Ευρώπης» του ΙΕΝΕ καθιερώθηκε ως ένα σημαντικό περιφερειακό γεγονός που καλύπτει ολόκληρο το ενεργειακό φάσμα και καλύπτει τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Το SEE Energy Dialogue έχει σχεδιαστεί ως ένα ανοιχτό φόρουμ με στόχο να αποτελέσει η ΝΑ Ευρώπη την «ενεργειακή γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης και Βορρά του Νότου καθώς και να προωθήσει πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της περιοχής. Όλα αυτά τα χρόνια, στο επίκεντρο του SEEED βρίσκεται σταθερά η ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών, η δικτύωση και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποστήριξή τους στο 15ο SE Europe Energy Dialogue του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης έχουν ήδη δηλώσει μία σειρά από μεγάλες και δυναμικές εταιρείες και φορείς στην παραγωγή και τις υπηρεσίες ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY, η Motor Oil, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ( ΔΕΣΦΑ), η δικηγορική εταιρεία Δικηγορική Εταιρεία KG Law Firm, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ( ΕΔΕΥΕΠ) Α.Ε., η Gastrade, η ZeniΘ και η ενεργειακή εταιρεία EnSCo, αλλά και το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( SELeNe CC), που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, είναι οι εταιρείες και οντότητες που υποστηρίζουν το 15ο SEEED.

Το πρόγραμμα του φετινού SEE Energy Dialogue.