Η ΕΕΑΕ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η ΕΕΑΕ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Πέμπτη, 05/09/2024 - 15:27

Τα οφέλη της πυρηνικής ενέργειας φαντάζουν σημαντικά και μοναδικά, ειδικά σε καιρούς που η παραγωγή ενέργειας από συμβατικές πηγές αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις.

Από την άλλη, στη συνείδηση μερίδας του κοινού, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας φαντάζουν απαγορευτικοί και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας προοπτικής περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.

Σε διεθνές επίπεδο έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση και κορυφωθεί το ενδιαφέρον για την νέα τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, για ποικίλες εφαρμογές στην ενέργεια αλλά και τη ναυτιλία.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ως ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των ακτινοβολιών, δεν προωθεί τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι μη πυρηνική χώρα. Έχοντας ως γνώμονα το «ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης», η ΕΕΑΕ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η προοπτική και πρόκληση των νέων, μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στη στεριά και τη θάλασσα» που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στις 3:00 μ.μ., στον χώρο Εκδηλώσεων του Περιπτέρου 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Στη στρογγυλή τράπεζα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της πυρηνικής τεχνολογίας καθώς και εκπρόσωποι της ναυτιλίας και του ενεργειακού κλάδου.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Χρήστος Χουσιάδας, θα εισάγει το γενικό πλαίσιο της συζήτησης, που αφορά στην ενημέρωση του κοινού γύρω από τις νέες τάσεις της πυρηνικής τεχνολογίας και τη λειτουργία μικρών αντιδραστήρων, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Μητράκος, θα μας εξηγήσει τι είναι οι Micro Reactors (MRs) και οι Small Modular Reactors (SMRs). Ο πυρηνικός μηχανικός Χαράλαμπος Ανδρεάδης της Westinghouse (ΗΠΑ) θα μας μιλήσει για τον βαθμό ωριμότητας αυτής της τεχνολογίας και τη διεθνή κινητικότητα γύρω από αυτήν, ο πυρηνικός μηχανικός Στάθης Βλασσόπουλος της Nagra (Ελβετία) και συνιδρυτής της νεοφυούς εταιρείας Athlos Energy θα αναφερθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων και στις προκλήσεις μιας startup του χώρου της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αδειών και Ρυθμιστικών Επιθεωρήσεων της ΕΕΑΕ, Ελευθερία Καρίνου, θα αναφερθεί στις προκλήσεις για την ανάπτυξη ενός νέου κανονιστικού πλαισίου που θα χρειαστεί σε περίπτωση λειτουργίας αυτών των μικρών αντιδραστήρων. Ο Μηνάς Διακάκης του διεθνούς νηογνώμονα American Bureau of Shipping θα αναφερθεί στα σχέδια χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία, ενώ ο Νίκος Γιαννακάκης, Γενικός Διευθυντής στη Motor Oil Hellas, στις εκτιμήσεις και το πιθανό ενδιαφέρον του εγχώριου κλάδου της ενέργειας για τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί, θα αναρτηθεί στο κανάλι της ΓΓΕΚ στο YouTube και μετά το πέρας της 88ης ΔΕΘ, και στο κανάλι της ΕΕΑΕ

EEAE_logotipo.png