Orsted: Θα αναπτύξει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες πράσινου υδογόνου στον κόσμο στην Ολλανδία και στο Βέλγιο

Orsted: Θα αναπτύξει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες πράσινου υδογόνου στον κόσμο στην Ολλανδία και στο Βέλγιο
Τετάρτη, 31/03/2021 - 15:19

Η Orsted πρόκειται να αναπτύξει μια από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες μονάδες υδρογόνου στον κόσμο που θα συνδέεται με τη βιομηχανική ζήτηση στις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο.

Πρόκειται για το έργο «SeaH2Land» το οποίο θα χρησιμοποιεί την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου με την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας υπεράκτιου ανέμου.

Αναφέρεται ότι οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στην περιοχή ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux και Zeeland Refinery, θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της απαιτούμενης περιφερειακής υποδομής για να επιτρέψουν στο μέλλον την παραγωγή αειφόρου χάλυβα, αμμωνίας, αιθυλένιου και καυσίμων, βοηθώντας την Ολλανδία και το Βέλγιο να επιταχύνουν τις μειώσεις άνθρακα στο δρόμο προς το 2030 και έπειτα.

Επιπλέον το έργο SeaH2Land περιλαμβάνει και την κατασκευή μιας ανανεώσιμη μονάδα παραγωγής υδρογόνου 1 GW έως το 2030 η οποία θα αναπτυχθεί από την Orsted. Εάν πραγματοποιηθεί, ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος θα παράγει το ανανεώσιμο υδρογόνο, μπορεί να μετατρέψει περίπου το 20% της τρέχουσας κατανάλωσης υδρογόνου στην περιοχή σε ανανεώσιμο υδρογόνο.

Με 580.000 τόνους ετησίως, το σύμπλεγμα λιμένων της Βόρειας Θάλασσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής κι ζήτησης ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη σήμερα. Η βιομηχανική ζήτηση στο σύμπλεγμα θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 1.000.000 τόνους έως το 2050, με αποτέλεσμα περίπου 10 GW ηλεκτρόλυσης.

Μάλιστα, η Orsted προτείνει τη σύνδεση του ηλεκτρολύτη GW απευθείας με ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο 2 GW στη Βόρεια Ολλανδία. Αυτό θα επιτρέψει τη μεγάλης κλίμακας παροχή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και ταιριάζει καλά με τις φιλοδοξίες των ολλανδικών αρχών για μια επιταχυνόμενη υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, σύμφωνα με την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρεται ότι το υπεράκτιο αιολικό πάρκο θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε μια από τις ζώνες στο νότιο τμήμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ολλανδίας που έχει ήδη καθοριστεί για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη.

Οι βιομηχανικοί παράγοντες της περιοχής, ενωμένοι στη βιομηχανική εταιρική σχέση Smart Delta Resources (SDR), θα συνεχίσουν το διάλογο με τους ΔΣΜ για να αναπτύξουν ένα περιφερειακό δίκτυο αγωγών ανοιχτής πρόσβασης περίπου 45 χλμ., που εκτείνεται σε όλη την περιοχή του λιμένα της Βόρειας Θάλασσας από το Vlissingen- Oost (Ολλανδία) προς Gent (Βέλγιο).

Ο ηλεκτρολυτής GW προτείνεται να συνδεθεί με το προβλεπόμενο περιφερειακό σύστημα αγωγών που συνδέει μεγάλη κλίμακα κατανάλωσης και παραγωγής στο σύμπλεγμα.

Η κοινοπραξία της Yara, με την Orsted, και τη Zeeland Refinery έχει ανακοινώσει σχέδια για παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου μεσαίου μεγέθους στις εγκαταστάσεις κάθε εταιρείας και παράλληλα η Dow, θα εξάγει υδρογόνο στην Yara μέσω της πρώτης μετατροπής ενός αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο σε αγωγό υδρογόνου.

Επίσης, σύμφωνα με τη στρατηγική της ανάπτυξης του συμπλέγματος προτείνται η επέκταση του δικτύου υψηλής τάσης 380 kV για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας νότια του ποταμού Scheldt. Αυτό θα επιτρέπει την ηλεκτρόλυση μεγέθους GW και τις υπεράκτιες ζώνες προσγείωσης ανέμου και στις δύο πλευρές του ποταμού, μετατρέποντας το σύμπλεγμα σε πραγματικό ενεργειακό κόμβο.

Με την επιφύλαξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου, το περιφερειακό δίκτυο θα ξεκλειδώσει την πρώτη φάση του SeaH2Land, η οποία περιλαμβάνει 500 MW ηλεκτρολυτή. Η δεύτερη φάση του SeaH2Land που κλιμακώνει τη ισχύ του ηλεκτρολύτη σε 1 GW θα απαιτήσει τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα εθνικό σκελετό υδρογόνου, παρέχοντας επιπλέον ευελιξία και αποθήκευση. Μάλιστα, αρκετές τοποθεσίες βόρεια και νότια του ποταμού Scheldt έχουν εντοπιστεί για ηλεκτρόλυση κλίμακας GW.

Εν τω μεταξύ, πολλά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή σε τοποθεσίες βιομηχανικών παικτών, όπως ο προβλεπόμενος ηλεκτρολύτης 150 MW της Zeeland Refinery, ο οποίος πρόκειται επίσης να συνδεθεί στο δίκτυο.

Η κοινοπραξία θα προχωρήσει τώρα και θα ξεκινήσει διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το πλαίσιο και τις πολιτικές που απαιτούνται για την υποστήριξη της ανάπτυξης ανανεώσιμου υδρογόνου που συνδέεται με την υπεράκτια αιολική ενέργεια μεγάλης κλίμακας και την περιφερειακή υποδομή και θα πραγματοποιήσει μια πλήρη μελέτη σκοπιμότητας του έργου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orsted και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Martin Neubert δήλωσε:

«Το σύμπλγμα λιμένων καλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα συμπλέγματα υδρογόνου στην Ευρώπη. Καθώς ο κόσμος στρέφεται στην αποανθρακοποίηση, είναι υψίστης σημασίας να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε μια πράσινη οικονομία. Το έργο SeaH2Land σκιαγραφεί ένα σαφές όραμα και έναν χάρτη πορείας για ανανεώσιμο υδρογόνο μεγάλης κλίμακας που συνδέεται με νέα υπεράκτια αιολική ισχύ».

«Με το κατάλληλο πλαίσιο, η Ολλανδία και το Βέλγιο μπορούν να αξιοποιήσουν την σχεδόν απεριόριστη ισχύ του υπεράκτιου ανέμου για να προωθήσουν σημαντικά το ανανεώσιμο υδρογόνο ως μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας στη βιομηχανία».

Φωτογραφία: Orsted