Αθροίζοντας τις αιτήσεις των φωτοβολταϊκών και αιολικών που έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί από την ΡΑΕ, προκύπτει ένα νούμερο ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρας... 4,5 ολόκληρες φορές.
Σαν ένα κύμα που δεν ανακόπτεται από καμία δύναμη και υπερθερμαίνει ολοένα περισσότερο στην αγορά, οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ αθροίζουν συνολικά 240 τεραβατώρες όταν η ετήσια κατανάλωση της χώρας είναι...52 τεραβατώρες.
Κάποιες από αυτές αφορούν «πλασματικές» αιτήσεις, κάποιοι «επενδυτές» δεν διαθέτουν τίτλο ιδιοκτησίας, ενώ ακόμη χειρότερα υπάρχουν ιδιοκτήτες που ανακαλύπτουν εκ των υστέρων ότι το κτήμα τους το έχει δεσμεύσει κάποια εταιρεία για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα χωρίς καν να τους έχει απευθυνθεί.
Είναι σαφές ότι ακόμη κι αν ήταν τεχνικά εφικτό να γίνουν όλα αυτά τα έργα, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν.
Τα όσα συνέβησαν στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων στη ΡΑΕ κατά το διάστημα 1-10 Ιουνίου, είναι χαρακτηριστικά. Κατατέθηκαν πάνω από 700 αιτήσεις για ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 17,3 γιγαβάτ. Από αυτά, τα 12,7 γιγαβάτ αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 4,1 γιγαβάτ αιολικά.
Εικόνα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις όσων βλέπουν συνθήκες «φούσκας» και μιλούν για υπερθέρμανση του κλάδου, καθώς τα νούμερα υπερβαίνουν κατά πολύ τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον αμέσως προηγούμενο κύκλο του Φεβρουαρίου. Σε εκείνο τον κύκλο είχε καταγραφεί και πάλι το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή είχαν κατατεθεί 477 αιτήματα, συνολικής ισχύος 8,86 γιγαβάτ.
Τα συνεχή αυτά «τσουνάμι» αιτήσεων καταδεικνύουν ότι η αγορά κάθε άλλο παρά δείχνει σημάδια αυτορρύθμισης. Αν κανείς αθροίσει και τα αιτήματα που κατατέθηκαν στον κύκλο του Δεκεμβρίου του 2020, οπότε και έγινε η «πρεμιέρα» του νέου καθεστώτος, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, έχουν υποβληθεί στην ΡΑΕ πάνω από... 3000 αιτήσεις, ισχύος άνω των 71 γιγαβάτ.
Θα περίμενε κανείς ότι η βουτιά των τιμών για νέα έργα ΑΠΕ, όπως καταγράφηκε στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ θα αποθάρρυνε τους επενδυτές. Σε αυτόν, η μέση τιμή έφτασε να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, δηλαδή στα 37 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η κατώτατη έπεσε ακόμη και κάτω από τα 33. Και παρ' όλα αυτά στον τελευταίο γύρο της ΡΑΕ υποβλήθηκαν αιτήσεις για 17 GW.
Κάθε εξάμηνο παγιώνεται μια κατάσταση όπου πλέον φουσκώνει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός από αιτήματα για έργα που βρίσκονται «εντελώς στον αέρα» αναφορικά με την έκταση γης στην οποία υποτίθεται ότι θα εγκατασταθούν ή που προέρχονται από επιχειρηματικούς φορείς που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να τα υλοποιήσουν.