«Καύσωνας» στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Καύσωνας» στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πέμπτη, 24/06/2021 - 14:29

Ρεκόρ στην τιμή της αγοράς Επόμενης Ημέρας, που αυξήθηκε κατά 28% μέσα σε ένα 24ωρο και υπολογίζεται για σήμερα στα 128 ευρώ/Μεγαβατώρα- Άλμα και στη ζήτηση για ρεύμα

Συνθήκες «καύσωνα» επικρατούν στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ εν μέσω αυξημένης ζήτησης για ρεύμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων 24ωρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά Επόμενης Ημέρας, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) προβλέπεται ότι θα σημειώσει σήμερα περαιτέρω άνοδο, κατά 28%, έναντι της Τετάρτης και θα διαμορφωθεί στα 128,15 ευρώ/MWh, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από την ημέρα έναρξης λειτουργίας των αγορών του Target Model. Επίσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η μέση ωριαία τιμή δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh. Ήδη από χθες Τετάρτη, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είχε προσεγγίσει τα 100 ευρώ, φτάνοντας στα 99,86 ευρώ ανά MWh.

Πέρα από την υψηλή ζήτηση, το φαινόμενο αποδίδεται και στην άπνοια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή ΑΠΕ από τα αιολικά πάρκα. Την ίδια στιγμή, ανοδικά οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και στις γειτονικές χώρες με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η αντίστοιχη ΤΕΑ στη Βουλγαρία θα είναι 128,15 ευρώ/MWh (δηλαδή ακριβώς στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα), ενώ στην Ιταλία 106,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει πως οι εισαγωγές ρεύματος δεν μπορούν να αποκλιμακώσουν τις εγχώριες τιμές.

Εκφράζονται δε ανησυχίες ότι ακόμα και αν οι υψηλές θερμοκρασίες υποχωρήσουν, η πίεση στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος θα διατηρηθεί – στην Ελλάδα και όχι μόνο – εν μέσω του ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, λόγω περιορισμών στην προσφορά. Αυτό συμβαίνει -όπως αναφέρεται σε ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg- επειδή ο μακρύς και πολύ ψυχρός χειμώνας στην Ευρώπη περιόρισε τα αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ καταγράφεται και μείωση στις εισαγωγές LNG. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Γερμανίας καταγράφει αύξηση 6% από τη αρχή του έτους, ενώ στην Ισπανία -όπου οι τιμές κινούνται σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ- η κυβέρνηση Σάντσεθ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει προσωρινά την ισχύ κάποιων φόρων στην ενέργεια προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – Επιστράτευση λιγνιτικών μονάδων

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν θέσει σε ανοδική τροχιά τη ζήτηση για ρεύμα, με τις ποσότητες που καταναλώνονται να αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σήμερα Πέμπτη αναμένεται νέο άλμα στην κατανάλωση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με την Τετάρτη. Ειδικότερα, η κατανάλωση σήμερα θα αγγίζει τις 172.250 MWh (χωρίς τις απώλειες), από 157.230 MWh (Μεγαβατώρες) χθες Τετάρτη. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από την αρχή της εβδομάδας, όταν ενέσκηψε ο καύσωνας και ξεκίνησε να κλιμακώνεται η ζήτηση, λόγω της εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών.

Για την κάλυψη των αναγκών σε ρεύμα, το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, από τις οποίες θα προέλθει το 50% των Μεγαβατώρων που θα καταναλωθούν. Το μερίδιο των ΑΠΕ θα κυμανθεί αρκετά χαμηλότερα, στο 18%, λόγω κυρίως μειωμένου αιολικού δυναμικού, το οποίο περιορίζει την ηλεκτροπαραγωγή των αιολικών πάρκων.

Στο 11% θα κινηθεί το ποσοστό των εισαγωγών, ενώ το 6% της ζήτησης θα καλύψουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή, η υψηλή κατανάλωση καθιστά αναγκαίο να επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το μερίδιο των οποίων στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα θα ανέλθει σήμερα στο 15%. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η άνοδος της ζήτησης οδηγεί σήμερα στην ένταξη ακόμα περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι, εκτός από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (1,2,4) καθώς και τη μονάδα της Μελίτης που λειτούργησαν χθες, σήμερα θα προστεθούν στο σύστημα η Μεγαλόπολη 4 καθώς και η 3η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. 

ΛΑΛΕΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ / moneyreview.gr