Κατατίθεται η ρύθμιση για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη

Κατατίθεται η ρύθμιση για τη μεταβίβαση στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη
Δευτέρα, 05/07/2021 - 17:21

Κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα το οποίο αναμένεται να δώσει λύση και στο θέμα της μεταβίβασης στον ΑΔΜΗΕ των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη. Πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο θα υπάρχει σχετική ρύθμιση που θα δίνει λύση στο ζήτημα στο οποίο έχει υπάρξει διαφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Η ΔΕΗ έχει προτείνει στον η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει η απόκτηση των παγίων στο νησί να γίνει στην λογιστική τους αξία, όπως αυτή καταγράφεται στα βιβλία.

Το θέμα της μεταφοράς των παγίων από τον ένα διαχειριστή στον άλλο είναι αρκετά παλιό. Εδώ και πολλούς μήνες έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης για τη μεταβίβαση. Σχέδιο που εκπονήθηκε με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου (της εταιρείας Reed Smith) και προβλέπει την πώληση από τη ΔΕΗ της γραμμής μεταφοράς Χανιά-Λασίθι των 150 kV στον ΑΔΜΗΕ – στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η ΡΑΕ, αναφορικά με τη διαχείριση του συστήματος της Κρήτης με τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης.