Για αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ με μείωση του κόστους έκανε λόγο στο 5ο Παγκρήτιο ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, ενώ παράλληλα επισήμανε ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων που επηρεάζουν την τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας.
Μιλώντας για τις τάσεις που παρατηρούνται, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ με μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα, η απολιγνιτοποίηση επιταχύνθηκε λόγω του αυξημένου κόστους των λιγνιτικών, ενώ υπάρχει αναμφίβολα η ανάγκη για ένα μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος με προσέλκυση επενδύσεων σε μονάδες και αποθήκευση. Πέραν αυτών, υπάρχει ταχύτατη εξέλιξη στις διασυνδέσεις, αλλά και μια ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών στα εμπορεύματα, όπως το αέριο και οι ρύποι που εν τέλει επηρεάζει τον ηλεκτρισμό. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η χώρα μας πέτυχε τη σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του target model και το Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο θα ακολουθήσει η σύζευξη με την Ιταλία.
Εκτός από τις παραπάνω εξελίξεις που επηρεάζουν τις τιμές του ηλεκτρισμού, ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι από την αρχή του target model το Νοέμβριο του 2020 ενώ η Ελλάδα ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο κόστος ηλεκτρισμού, πλέον υπάρχει σύγκλιση και η τιμή είναι 5 ευρώ φθηνότερη από την αντίστοιχη ιταλική.
"Από την πλευρά της, η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει ότι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστές", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αρχής προστέθοντας ότι "παρακολουθούμε τις διεθνείς τιμές". Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση εν πολλοίς στο ακριβό φυσικό αέριο και στους ρύπους, οπότε θεωρεί ότι δικαιολογούνται οι αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κοντά στις υπόλοιπες χώρες και χαμηλότερα από πολλές εξ αυτών. Επίσης, παίζει ρόλο και ο καύσωνας που έπληξε τη χώρα πρόσφατα.
Αναφορικά με το κόστος εξισορρόπησης, τονίστηκε ότι η ΡΑΕ το παρακολουθεί, έχει ήδη λάβει μέτρα για την εξομάλυνση των τιμών και ο κ. Δαγούμας διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ότι τεκμηριώνεται. "Τυχόν ανεπάρκειες και συμπεριφορές θα απαντηθούν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά τα παραπάνω δεδομένα οδήγησαν σε αυξομείωση του συνολικού κόστους προμήθειας, το οποίο πριν την πανδημία ήταν πολύ χαμηλό στα 40 ευρώ και πλέον έφτασε τα 90-100 ευρώ. Ο κ. Δαγούμας πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό υπάρχει αντίδραση από τους καταναλωτές και η αποστολή της ΡΑΕ είναι η προστασία τους. Στα πλαίσια αυτά, έχει καλέσει τους προμηθευτές σε διαβούλευση για τις ρήτρες στα τιμολόγια.
Αναφορικά με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τον Ιούνιο υπήρξε άπνοια άρα μείωση των ΑΠΕ με ταυτόχρονη αυξημένη ζήτηση, τη στιγμή που η διαθεσιμότητα των συμβατικών μονάδων έφτασε κοντά στο όριο, άρα υπάρχει ανάγκη νέων επενδύσεων με τα κατάλληλα εργαλεία.
Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τα επόμενα βήματα, η Αρχή στα τέλη Ιουλίου πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς χονδρεμπορικής, ενώ θα γίνει και διαβούλευση για τις ρήτρες κατά την ίδια χρονική περίοδο. Παράλληλα, αναπτύσσεται το διαδικτυακό εργαλείο για τους καταναλωτές και η ΡΑΕ αναπτύσσει αυτόματο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς σε πραγματικό χρόνο.