Άμβλυνση της ενεργειακής φτώχειας μέσω μειωμένων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού βελτιώνοντας παράλληλα την προσιτή τιμή της στέγασης και των συνθηκών διαβίωσης υπόσχεται η ενεργειακή πολιτική που θα εφαρμόσει η Κύπρος μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026.
Σε μια περίοδο που το θέμα της κλιματικής και της ενεργειακής πολιτικής άρχισε να μπαίνει στην συζήτηση και στο δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, οι σχεδιασμοί της επόμενης μέρας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με το Σχέδιο, στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερα από 400.000 κτήρια κατοικιών και περισσότερα από 30.000 κτήρια τα οποία δεν είναι κατοικίες. Σχεδόν τα μισά κτήρια κατοικιών είναι μονοκατοικίες και όπως σημειώνεται το κτηριακό απόθεμα της Κύπρου είναι σχετικά νέο.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της απουσίας οποιασδήποτε ενεργειακής πολιτικής για την κατασκευή αυτών των κτηρίων, τα περισσότερα έχουν χαμηλή βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης που αντικατοπτρίζεται στην τελική κατανάλωση ενέργειας του κτηριακού τομέα, που αυξήθηκε δραματικά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά, δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και έχουν ληφθεί μέτρα για το 49% των σπιτιών και έχει γίνει κάποια μορφή θερμομόνωσης. Επιπλέον, το 83% των κτηρίων που χρησιμοποιούνται για παροχή υπηρεσιών ή άλλοι επιχειρηματικών σκοπών κατασκευάστηκαν πριν από την υιοθέτηση οποιοσδήποτε ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης.
Πηγή: Φιλελεύθερος