Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες πυρκαγιές, δοκίμασαν το προηγούμενο διάστημα τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο ωστόσο ανταπεξήλθε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, δεδομένων των ακραίων συνθηκών που επικράτησαν.
Παρά ταύτα είναι σαφές ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά και στο διάστημα από τις 29 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου και υπερέβη 32 φορές τα 10GW φτάνοντας μέχρι και τα 10,8GW.
Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κινείται πάνω από το σενάριο της αυξημένης ζήτησης.
Αυτό είναι και το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την πρόσφατη περιπέτεια του ηλεκτρικού συστήματος, ότι δηλαδή η ζήτηση κινείται με αυξητικούς ρυθμούς γρηγορότερους του αναμενομένου και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να διασφαλιστεί ότι και το σύστημα παραγωγής θα πρέπει να ενισχυθεί γρηγορότερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην ηλεκτροδότηση, προήλθαν όχι από έλλειμμα διαθέσιμης ενέργειας αλλά από τις βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο μεταφοράς από τις φωτιές. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 20 έως 25 εκατ. ευρώ από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Μάνη και Μεσσηνία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απολιγνιτοποίησης, τις ημέρες της αυξημένης ζήτησης οι λιγνιτικές μονάδες κάλυψαν ισχύ της τάξης των 1400MW. Καθημερινά οι λιγνίτες συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν κατά 14 – 18% στην κάλυψη του φορτίου στο ηλεκτρικό σύστημα.
Η αναγκαία συνεισφορά των λιγνιτικών για την κάλυψη της ζήτησης έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα του αιτήματος που έχει υποβληθεί για τη δημιουργία μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο θα ενταχθούν λιγνιτικές μονάδες που θα αποσυρθούν στο πλαίσιο του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.
Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr