Με τη συμμετοχή των ΑΠΕ να αυξάνεται στο ενεργειακό μίγμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς το επιτρέπουν πλέον οι καιρικές συνθήκες, υποχωρεί αντίστοιχα όλο και σε μικρότερα ποσοστά η συμβολή του λιγνίτη, για την επάρκεια του Συστήματος. Ωστόσο, όλες οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίδεται η δυνατότητα έως τις 10 Σεπτεμβρίου να επιστρατευτεί, εφόσον χρειαστεί, και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ, κατά παρέκκλιση περιβαλλοντικών όρων.
Η απόφαση, την οποία υπογράφουν ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ελήφθη για «την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης έκτακτων ενεργειακών αναγκών που προέκυψαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα και εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών και για λόγους εξισορρόπησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας».
Επιβεβαιώνεται έτσι το Euro2day.gr, ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία βεβιασμένη απόφαση για την απόσυρση των λιγνιτών, όσο δεν υπάρχουν ακόμη νέες συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου, ικανές να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην απολιγνιτοποίηση. Παρά το γεγονός ότι στη Μεγαλόπολη ΙΙΙ δεν λειτουργούσε το συγκρότημα αποθείωσης, δεδομένου ότι έμεινε κλειστή για εννέα μήνες, όταν κρίθηκε απαραίτητη η επιστράτευση της λόγω του καύσωνα, με τις ΑΠΕ να έχουν συμμετοχή στο ελάχιστο, δόθηκε εντολή να «ανάψει» ξανά.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά με την απόφαση του ΥΠΕΝ παραμένει στις επάλξεις ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, «καθώς κρίνεται απόλυτα απαραίτητη η διατήρηση της παροχής ενέργειας». Αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι σβηστή, από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Στην ίδια λογική, επιταχύνονται οι εργασίες και στη μονάδα υγρής αποθείωσης του Αγίου Δημητρίου V, ώστε να μπορεί να δώσει επιπλέον ισχύ, αν χρειαστεί, από τον Οκτώβριο.
Από την περασμένη Πέμπτη καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, καθώς πνέουν δυνατοί άνεμοι, φθάνοντας στο 25%, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Την Παρασκευή ήταν στο 23%, το Σάββατο στο 35% και την Κυριακή «χτύπησαν ταβάνι», στο 38%. Αντίστοιχα, ο λιγνίτης άρχισε να μειώνεται, από 19% της Πέμπτης, στο 14% της Παρασκευής για να πέσει σε κατώτατα επίπεδα το Σαββατοκύριακο (7% και 8%). Και τα φορτία τις ίδιες ημέρες έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα για την εποχή.
Με τη συμμετοχή των ΑΠΕ αποκλιμακώνονται στο ίδιο διάστημα και οι χονδρεμπορικές τιμές. Η μέση τιμή εξισορρόπησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στις 12/8 ήταν στα 110, 26 ευρώ/Mwh, στις 13/8 στα 112,81 ευρώ/MWh, στις 14/8 στα 96,75 ευρώ/MWh και στις 15/8 στα 96,18 ευρώ/MWh. Χθες η μέση τιμή ήταν στα 105,62 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη στα 140,91 ευρώ/MWh και σήμερα στα 117,10 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη στα 148,90 ευρώ/MWh.
Η συμμετοχή των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες, Δευτέρα, ήταν στις 49.082 MWh, με το φυσικό αέριο να προηγείται με 83.130 MWh και τον λιγνίτη στις 9.608 MWh. Το συνολικό φορτίο διαμορφώθηκε στα 170.267 MWh.
Για σήμερα, το φυσικό αέριο αυξάνει τη συμμετοχή του, φθάνοντας τις 88.666 MWh, οι ΑΠΕ εμφανίζονται μειωμένες στις 31.447 MWh, ενώ αυξημένη είναι η συμβολή του λιγνίτη, με 12.570 MWh. Προφανώς, γ’ αυτό υπάρχει και διαφοροποίηση προς τα πάνω της μέσης τιμής εξισορρόπησης. Πάντως, το φορτίο είναι ελαφρά μειωμένο, στις 168.868 MWh.
Όλες αυτές τις ημέρες, η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών κινείται στα ίδια επίπεδα, στις 10-11.000 MWh.
Συντάκτης Αθηνά Καλαϊτζόγλου, Πηγή euro2day.gr